Boetes, celstraffen en beroepsverboden geëist wegens heling tweedehands goederen

Deze week staan een tweedehandswinkel uit Amsterdam Oost, de 33-jarige eigenaar en de eveneens 33-jarige bedrijfsleider voor de rechter op verdenking van heling. Ze wisten of hadden  kunnen vermoeden dat veel goederen die ze inkochten van misdrijf afkomstig waren. De officier van justitie heeft vandaag tegen de rechtspersoon een boete geëist van 125.000 euro en tegen de eigenaar en bedrijfsleider elk acht maanden gevangenisstraf waarvan vier maanden voorwaardelijk. Daarnaast eiste de officier tegen de eigenaar een geldboete van 50.000 euro en tegen de bedrijfsleider een geldboete van 20.000 euro omdat ze het opkoopregister niet juist bijhielden. Ook eiste ze tegen beiden een beroepsverbod voor de periode van vijf jaar.

De zaak kwam aan het rollen toen bleek dat acht bij een bedrijf verduisterde laptops bij de tweedehandswinkel in de verkoop lagen. Tijdens het politieonderzoek werd de winkel vervolgens letterlijk onder de loep genomen. Zodoende is in januari 2019 op camerabeelden te zien dat diverse personen met de nodige antecedenten met gevulde boodschappentassen naar binnengaan om met een lege tas weer naar buiten te komen. Eentje zelfs terwijl hij zijn geld aan het tellen is.

De politie heeft onderzoek gedaan naar die personen die in een jaar tijd 75 goederen of meer bij die winkel hebben ingeleverd. Met schokkend resultaat. De officier in haar requisitoir: “Maar liefst dertien personen met een paar pagina’s tellend of ronduit dik strafblad op vermogensdelicten leveren jaarlijks per persoon tientallen goederen in. Inbrekers, winkeldieven en zakkenrollers lijken vaste klant.” Camera’s, laptops, navigatiesystemen en een decoupeerzaag, allerlei soorten gestolen goederen werden ingekocht en even later te koop aangeboden. Een man heeft gedurende die periode maar liefst 26 keer een fiets gebracht. Ook nadat de politie in juni 2019 een waarschuwingsgesprek had gevoerd ging deze praktijk door.

In november 2019 werden de eigenaar en de bedrijfsleider aangehouden en werd het pand doorzocht. Alle medewerkers werden die dag aangehouden als verdachte of als getuige gehoord. De telefoons van de eigenaar en van de bedrijfsleider zijn vervolgens getapt. Het bedrijf wordt verdacht gedurende bijna drie jaar opzettelijk van misdrijf afkomstige goederen voorhanden te hebben gehad, het bedrijf had volgens het OM redelijkerwijs kunnen vermoeden dat die goederen van misdrijf afkomstig waren. De eigenaar en de bedrijfsleider worden ervan verdacht dat zij ‘feitelijk leiding hebben gegeven aan deze verboden gedraging van de rechtspersoon’. Ook worden zij ervan verdacht dat ze het verplichte digitale opkoopregister (DOR) niet juist hebben bijgehouden.

Het OM stelt zich op het standpunt dat ook het hoofdkantoor, waaraan de tweedehandswinkel middels franchising verbonden is, een verantwoordelijkheid heeft. Het OM heeft naar het hoofdkantoor geen zelfstandig onderzoek gedaan, maar wel een waarschuwingsbrief gestuurd met daarin de oproep compliance regels op te stellen ter voorkoming van heling.

De officier haalde in haar requisitoir het adagium ‘zonder heler geen steler’ aan om de ernst van de zaak te duiden. In het pandjeshuis komen gewone Amsterdammers, die iets willen kopen voor minder dan de nieuwprijs. En het gaat over mensen in geldnood die even uit de brand geholpen worden. Gewone Amsterdammers zijn ook het slachtoffer geworden, zoals bijvoorbeeld een 80-jarige man wiens fiets was gestolen nadat hij zijn boodschappen naar binnen bracht. Of de medewerker van de telefoonwinkel bij wie een telefoon uit haar handen werd gegrist. Zowel de fiets als de telefoon werd teruggevonden bij de tweedehandswinkel.

Bij het bepalen van de strafeis heeft de officier laten meewegen dat zowel de eigenaar als de bedrijfsleider een strafblad heeft qua heling. Om te voorkomen dat beide verdachten terugkeren in de handel in tweedehandsgoederen eiste ze naast de boete en de celstraf voor beiden een beroepsverbod voor een periode van vijf jaar.