OM eist veertien jaar cel tegen leider organisatie in moord, drugshandel en witwassen

Vandaag hebben de officieren van justitie veertien jaar cel geëist tegen een 47-jarige man die ervan verdacht wordt leiding te hebben gegeven aan een criminele organisatie die zich bezig hield met  moorden, drugshandel, witwassen en wapenbezit. Het onderzoek laat zien dat verdachte moet worden beschouwd als een grote en meedogenloze speler in het ondermijnende criminele milieu.

De 47-jarige verdachte werd in oktober 2017 op verzoek van de Nederlandse autoriteiten in Chili aangehouden. Na een uitleveringsverzoek werd hij op 21 maart 2018 uitgeleverd, sindsdien zit hij in Nederland in voorlopige hechtenis. Na een onderzoek van ruim vijf jaar wordt de zaak sinds vorige week maandag inhoudelijk door de rechtbank behandeld, die daarvoor zes zittingsdagen heeft uitgetrokken. De officieren hebben vandaag en afgelopen woensdag in hun requisitoir het standpunt van het OM uiteengezet.

Spilfiguur

Het OM verdenkt de 47-jarige man ervan leiding te hebben gegeven aan een organisatie die drugshandel, witwassen en het plannen en uitvoeren van liquidaties tot doel had. De verdachte heeft ‘een aansturende en leidinggevende rol’ binnen de organisatie. Hij is de spilfiguur die de touwtjes in handen heeft en de anderen werken in opdracht van hem. De officieren zetten op zitting uiteen dat zijn criminele organisatie uit drie takken bestond, een witwastak, een drugstak en een geweldstak. De leider onderhield contact met verschillende grote namen binnen de onderwereld met wie hij ook in de verschillende takken samenwerkte.

Het onderzoek begon nadat er bij de politie een tip was binnengekomen dat de verdachte opdracht zou hebben gegeven zes personen te liquideren. In het onderzoek dat vervolgens werd opgestart en waarin onder meer werd getapt en geobserveerd, trof de politie bij de doorzoeking van een woning in Amstelveen bijna 1,5 miljoen euro in contanten, deels verborgen in een schoenendoos van een duur merk. Bij andere doorzoekingen trof de politie onder meer een vuurwapen, munitie en een geldtelmachine aan. En in een verborgen ruimte van een auto die niet op naam van de daadwerkelijke gebruiker stond, bleek een pistool, een pistoolmitrailleur, patroonmagazijnen, een geluidsdemper en meerdere patronen te liggen. In twee woningen werd een uitgebreide en gedetailleerde financiële administratie aangetroffen. Een administratie die, naar het standpunt van het OM, inzicht biedt in de geldstromen die met drugshandel, voornamelijk cocaïne, zijn verdiend.

Verdachte, die naar diverse bijnamen luistert, is gebruiker van verschillende PGP-telefoons waarbij hij ook verschillende identiteiten hanteert. PGP-gesprekken zijn in dit onderzoek van groot belang geweest. De officieren: “Criminelen waanden zich zó veilig dat ze onverbloemd spraken. Een glasheldere inkijk van binnenuit die wij nooit gehad zouden hebben wanneer de Ennetcom- en PGP Safe server niet in beslag waren genomen in 2016.”

Witwassen

Verdachte leidde een zeer luxe leven waarbij hij gebruik maakte van dure appartementen en in zeer luxe hotels, onder meer in Spanje, Zuid-Amerika en Dubai, verbleef. Hij is een liefhebber van designerkleding, dure horloges en luxe auto’s en geeft daar ook veelvuldig geld aan uit. Dit alles terwijl hij niet of nauwelijks legale inkomsten heeft. De verklaring dat verdachte zo rijk zou zijn geworden door zijn handel in horloges, telefoons of dankzij een makelaarskantoor acht het OM volstrekt onaannemelijk. Binnen de organisatie gingen geregeld zeer grote contante geldbedragen om, veelal in coupures van 500 euro die in het normale betalingsverkeer zelden worden gebruikt. Voor de geldtransporten werd een auto gebruikt die voorzien was van een verborgen ruimte. Ook werden de bedragen in de administratie versluierd aangeduid.

Drugshandel

Verdachte is al jaren actief in de drugshandel. In 1997 werd hij in Duitsland tot elf jaar cel veroordeeld wegens handel in cocaïne. Hij is een grote speler op die markt geworden en heeft daarbij onder meer intensief samengewerkt met een belangrijk lid van de Italiaanse maffia. Bij de diverse doorzoekingen in woningen waar de verdachte over beschikte, werden aantekeningen en notities aangetroffen die, in combinatie met de inhoud van de PGP-berichten, de aangetroffen kasboeken en de geldtransporten op een actieve betrokkenheid bij drugshandel wijzen. Op een van zijn telefoons waren foto’s opgeslagen van ananassen, bananen en ingeblikte perziken, producten die vaker worden gebruikt om drugssmokkel te camoufleren. Tijdens een eerdere zitting hebben de officieren al stil gestaan bij deze verhoogde interesse in de import en export van een uiteenlopend scala aan goederen aangezien er nooit aanwijzingen zijn gevonden dat verdachte in deze producten handelde.

Liquidaties

Verdachte vormde naar het standpunt van het OM een driemanschap samen met een man die inmiddels in eerste aanleg tot levenslang veroordeeld is en een man die nu verdachte is een onderzoek naar verscheidene liquidaties. Gezamenlijk bepaalden zij wie welke liquidatie voor zijn rekening zou nemen en hoe dit moest worden uitgevoerd. De verdachte beschikt over mensen die deze moordklussen coördineren en mensen die deze vervolgens uitvoeren. Diverse PGP-berichten vormen hiervoor het bewijs. De officieren op zitting: “De PGP berichten geven een korte, maar een indringende en ijzingwekkende inkijk in het reilen en zeilen van de gewelddadige organisatie. Huiveringwekkende berichten waarin gewetenloos jacht wordt gemaakt op verschillende doelwitten. Verdachte handelde daarbij meedogenloos en maakte weloverwogen keuzes in de aansturing van zijn perfecte moordcommando’s. Het blijft schokkend om te lezen hoe op een lichtzinnige, gewetenloze en gemakkelijke wijze van het ene slachtoffer op het andere wordt overgestapt. Iedereen die in de weg lijkt te staan, mag er aan.”

“Verdachte is een spilfiguur in een goed geoliede organisatie die zich toelegde op grootschalige cocaïnehandel, witwassen en het plegen van liquidaties. Alle drie de strafbare feiten zijn nauw met elkaar verbonden. In de cocaïne handel is het meeste geld te verdienen en valt dus ook het meeste af te rekenen, letterlijk en figuurlijk. De machtsmiddelen binnen deze wereld zijn geweld en geld. Met geweld wordt vaak genoeg de concurrentiestrijd binnen de illegale wereld beslecht", aldus de officieren in hun requisitoir.