OM eist celstraffen tot zeven jaar wegens voorbereiden liquidatie in Berlijn

Vandaag heeft het OM celstraffen tot zeven jaar geëist tegen vijf mannen, variërend van 35 tot 50 jaar oud,  die ervan worden verdacht voorbereidingen te hebben getroffen om tussen medio augustus en begin september 2015 in Berlijn een liquidatie te plegen. Vier van hen verbleven in die periode daadwerkelijk in Berlijn, een vijfde verdachte leverde zijn bijdrage vanuit Nederland.  

Nadat duidelijk werd dat het doelwit zich in die periode niet in Berlijn bevond, verlieten de vier Berlijn onverrichterzake. De vijfde verdachte die vandaag voor de rechter stond was in die bewuste periode zelf niet in Berlijn. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor het regelen van de wapens en de huisvesting in Berlijn.

Ennetcom

In 2019 kwam er bij de politie uit de vele Ennetcomdata informatie beschikbaar waaruit bleek dat verdachten in 2015 voorbereidingen hadden getroffen voor een liquidatie. Uit de vele chatberichten die onderling werden verstuurd, heeft de politie kunnen concluderen welke rol de verdachten hebben gehad bij het voorbereiden van de liquidatie van het doelwit dat overigens inmiddels zelf tot levenslang is veroordeeld. Uit het berichtenverkeer wordt duidelijk dat de verdachten bewust en nauw met elkaar hebben samen gewerkt.

Niet alle vier mannen die in Berlijn waren - hetzij om te verkennen en te observeren, hetzij om daadwerkelijk iemand te liquideren – wisten wie het doelwit was, noch wisten ze waarom die man gedood moest worden. De officieren in hun requisitoir: “Dat zij dat niet wisten doet niets af aan hun intentie en opzet: iemand vermoorden. (-) Uit de berichten blijkt ook de voorbedachte raad van de verdachten: alles was voorbereid en in gereedheid gebracht om de moord te plegen. Het enige wat ontbrak was zicht op het doelwit.”

Grof vuurwapengeweld

“Uit de chats komt een beeld naar voren van een groep personen die geen respect tonen voor het menselijk leven en niet terugdeinzen voor het gebruik van grof vuurwapengeweld. Wat voorts opvalt is de professionele werkwijze en de geoliede organisatie waarmee de voorbereidingen worden uitgevoerd. Het geeft een beeld van mannen die wel vaker met dit bijltje gehakt lijken te hebben.”

De alternatieve verklaring die de verdachten gaven – handel in softdrugs en geldtransport – acht het OM niet geloofwaardig. De officieren achten voor alle vijf de verdachten het medeplegen van de voorbereiding van de moord wettig en overtuigend bewezen. Ze eisten vandaag tegen vier verdachten celstraffen van vier tot zeven jaar. Bij een van de verdachten is geen ruimte meer om enige vrijheidsstraf op te leggen omdat hij in een andere strafzaak al tot dertig jaar cel is veroordeeld.

Twee andere verdachten in deze zaak zullen zich op een later moment nog voor de strafrechter moeten verantwoorden.