OM eist twee jaar jeugddetentie tegen minderjarige verdachte dodelijke schietincident Haardstee

Tegen een 16-jarige jongen heeft het OM  twee jaar jeugddetentie geëist, waarvan vier maanden voorwaardelijk. Het OM verdenkt hem ervan samen met een toen 15-jarige medeverdachte in de avond van 23 december 2022 een 17-jarige jongen op de Haardstee in Amsterdam Zuidoost te hebben doodgeschoten.

De 16-jarige verdachte is op 25 december 2022 aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het dodelijke schietincident. Een paar dagen later werd zijn toen 15-jarige medeverdachte aangehouden en korte tijd later heengezonden. Nieuwe informatie leidde opnieuw tot zijn aanhouding op 20 maart 2023. Beide verdachten zitten op dit moment in voorlopige hechtenis.

De zaak van de 16-jarige verdachte werd achter gesloten deuren behandeld omdat hij minderjarig is. De medeverdachte staat later deze maand tijdens een pro formazitting voor de jeugdrechter.

Uit het politieonderzoek - waarin naast forensisch onderzoek onder meer getuigen zijn gehoord en filmpjes zijn bestudeerd - valt te concluderen dat een ruzie tussen de beide verdachten en een groep jongens de aanleiding vormde voor het schietincident. Beide verdachten zijn die avond met een wapen, dat door de medeverdachte was geregeld, naar de Haardstee gekomen. Vastgesteld is dat de 16-jarige verdachte het vuurwapen, waarvan hij wist dat het doorgeladen was, heeft afgevuurd.

De officier van justitie heeft twee jaar jeugddetentie, waarvan vier maanden voorwaardelijk, geëist op verdenking van doodslag. “De verdachte heeft het slachtoffer zijn leven ontnomen en de nabestaanden hun zoon en broer. Alsof dat gegeven nog niet erg genoeg is, vond het gebeuren direct voor de portiek van de woning plaats en is het moeder geweest die eerste hulp heeft verleend. Een vreselijkere gebeurtenis is bijna niet denkbaar. Daarbij komt dat zijn broer en zus van dit alles ooggetuige zijn geweest.”

Omdat het een minderjarige verdachte betreft is het OM terughoudend met het verstrekken van informatie. Over de persoonlijke omstandigheden van de verdachte worden sowieso geen mededelingen gedaan.