Geur van dood dier of mens leidt naar vondst lichaam in woning Houtrijkstraat

Tegen een 40-jarige man eiste het OM vandaag een celstraf van achttien jaar voor de dood van een 62-jarige Amsterdammer en de verkrachting, mishandeling en wederrechtelijke vrijheidsbeneming van een vrouw. Ook eiste de officier van justitie oplegging van de gedragsbeïnvloedende en vrijheidsbeperkende maatregel.

De vrouw zou op 8 maart 2022 door de verdachte zijn vastgehouden in een woning aan de Houtrijkstraat in de Spaandammerbuurt. Ze zou daar zijn mishandeld en verkracht. Aan een vriend vertelde ze wat haar was overkomen en dat ze in de woning de geur van een dood dier of mens rook. De door de vriend gealarmeerde politie trof vervolgens in de woonkamer van het huis een lichaam in vergaande staat van ontbinding aan. Al vrij snel werd duidelijk het om de 62-jarige bewoner ging en dat hij door fors geweld om het leven was gebracht. De politie concludeert op basis van onderzoek dat de man waarschijnlijk tussen 11 en 15 februari 2022 is overleden.

DNA en bloedsporen

In de buurt van het lichaam vond de politie een waterpomptang, een gebroken aanzetstaal en twee messen. Op de voorwerpen is DNA van de verdachte en zijn bloedsporen van het slachtoffer gevonden. Op de waterpomptang is ook een hoofdhaar van het slachtoffer aangetroffen en in de nabijheid van de waterpomptang vond de politie nog meer hoofdhaar van het slachtoffer. Uit onderzoek komt naar voren dat het slachtoffer met in ieder geval één van de twee messen is gestoken. Op de voorwerpen is geen DNA van anderen aangetroffen.

Het slachtoffer en de verdachte kenden elkaar. De verdachte woonde al langere tijd bij hem in. Volgens het OM had de verdachte een motief om de 62-jarige man om het leven te brengen. Het slachtoffer wilde van hem af terwijl de verdachte juist afhankelijk van hem was. Daarnaast hadden zij in de periode voor de dood van de 62-jarige man vaak ruzie en kon verdachte onder invloed van alcohol erg agressief worden.

Mensonterend

Voor het OM staat het vast dat de verdachte de 62-jarige man zo heeft mishandeld dat hij uiteindelijk aan zijn verwondingen is overleden. Ondanks uitgebreid onderzoek zijn er geen aanwijzingen gevonden dat iemand anders betrokken is bij zijn dood.

De officier van justitie noemde de wijze waarop het slachtoffer is aangetroffen, zo ernstig mishandeld en in verregaande staat van ontbinding ‘mensonterend’. “Voor de nabestaanden zal dit beeld in hun geheugen gegrift staan”, aldus de officier van justitie in zijn requisitoir. “Zijn eigen belang stond voorop. Hij was kennelijk bereid om heel ver te gaan om dit belang veilig te stellen.”

Wat er precies is gebeurd, zullen de nabestaanden misschien nooit te horen krijgen. De officier van justitie: “Het is algemeen bekend dat deze onduidelijkheid nabestaanden heel zwaar valt. Verdachte vertelt niet wat er met de 62-jarige man is gebeurd en dat geeft zijn egocentrische houding aan.”

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.