Schikking vanwege stiekem verzamelen prijsinformatie

Met speciale apparatuur stiekem kijken naar de prijzen van de concurrent, dat mag niet. Een leverancier van relatiegeschenken en promotiemateriaal deed het toch en is daarom door het Openbaar Ministerie vervolgd. Het bedrijf is akkoord gegaan met een schikking van 50.000 euro.

Scraper

De leverancier maakte vanaf eind 2016 tot medio 2017 gebruik van een zogenaamde scraper, software waarmee bij de concurrent informatie kon worden opgevist uit het beveiligde deel van de servers. Informatie bijvoorbeeld over prijzen, die niet publiekelijk toegankelijk was. Door in te loggen als klant, kreeg men toegang tot het afgeschermde deel.

Computervredebreuk

De zaak kwam aan het licht toen een concurrent aangifte deed van computervredebreuk. De leverancier zelf stelt dat hij niet wist dat deze manier van scrapen niet mocht. Toen men dit hoorde is men ermee gestopt en sindsdien worden nog alleen openbare gegevens verzameld. Ook heeft het bedrijf zijn "code of conduct" aangepast om medewerkers duidelijk te maken wat wel en niet mag.

Vanwege de constructieve houding heeft het Openbaar Ministerie besloten om het bedrijf niet voor de rechter te dagen, als het akkoord zou gaan met een transactie. Die heeft het inmiddels aanvaard. Ook het bedrijf dat aangifte deed is ingelicht.