Eisen tot zeven jaar cel voor voorbereiden liquidatie van Soestenaar

“Was aan het w8en om op iemand te schieten, voor 4000 euro. Maar die gene was er niet”. Dat appte een 36-jarige Hagenaar op 9 maart 2021 aan zijn moeder. Een week later werd hij aangehouden op verdenking van het voorbereiden van een liquidatie in Soest. Twee maanden later volgden nog de aanhoudingen van twee medeverdachten, een 26-jarige Hagenaar en een twintigjarige Amsterdammer. Vandaag hoorden zij celstraffen tot zeven jaar tegen zich eisen.

Op 13 maart ontving de politie informatie van het Team Criminele Inlichtingen dat er een liquidatie op handen zou zijn. Drie dagen later hield zij de 36-jarige Hagenaar aan op verdenking van het voorbereiden daarvan.

De 36-jarige had in de periode van 4 tot 16 maart intensief Whattsapp-contact met een 26-jarige Hagenaar wat volgens het OM ging over de te plegen liquidatie. Het OM ziet de 26-jarige Hagenaar als de ‘makelaar’ die namens de onbekend gebleven opdrachtgever de liquidatie-opdracht heeft uitgezet.

‘Gangster crew’

Daarbij ging het de 36-jarige niet alleen om geld, maar bouwde hij ook aan zijn ‘toekomst’. “Laat me ook in de agga gangster crew bro”, appte hij aan de 26-jarige tussenpersoon. Waarop die antwoordde: “Na dit kijke we wnt hou me circle klein zeg j eerrlijk ma we kijke het aan gwn”.

De 20-jarige Amsterdammer heeft volgens het OM tijdens de voorbereidingen gechauffeurd in de Opel Zafira van zijn vader. Ook zou hij beschikt hebben over een kalashnikov. Aan een undercover-agent verklaarde hij dat hij in december 2020 in Servië vijftien kalashnikovs had gekocht. In zijn woning is ook munitie voor dergelijke vuurwapens aangetroffen. En op zijn telefoon is een filmpje aangetroffen van hem met een kalashnikov en patroonmagazijnen.

Camerabeelden

Op verschillende momenten waren de 36-jarige Hagenaar en de 20-jarige Amsterdammer volgens het OM in buurt van de Soester woning van het beoogde slachtoffer. Op 5 maart is de Opel Zafira bijvoorbeeld te zien op camerabeelden vanuit de woning. Het beoogde slachtoffer zag zelf twee mannen met hoodies die zich verdacht gedroegen en schrok daar erg van. Mogelijk ging het hierbij om een voorverkenning. Later werden op de telefoon van de 36-jarige Hagenaar ingezoomde beelden van de woning aangetroffen.

Op 9 maart waren de twee volgens het OM weer bij de woning, maar toen zat het beoogde slachtoffer in detentie. Deze vruchteloze actie past naadloos bij het appje dat de 36-jarige Hagenaar die dag aan zijn moeder stuurde.

Jerrycan benzine

Op 7 april 2021 trof de politie in de buurt van de Soester woning een witte Volkswagen Caddy aan die daar al geruime tijd stond. Onderzoek leerde dat het hier ging om een gestolen auto met valse kentekenplaten. Die was daar op 9 maart achtergelaten door twee mannen die daarna in de eerder genoemde Opel Zafira waren gestapt. In de Volkswagen Caddy (een diesel) werd een jerrycan met benzine aangetroffen. Vermoedelijk bedoeld om daarmee de vluchtauto na een geslaagde liquidatie in de brand te steken.

Volgens de officier van justitie is er voldoende wettig en overtuigend bewijs dat de drie verdachten samen een liquidatie hebben voorbereid op de bewoner van de Soester woning. Hij eiste zeven jaar tegen de 36-jarige en de 26-jarige Hagenaar en zes jaar cel tegen de 20-jarige Amsterdammer. De uitspraak is over twee weken.