Relschoppers ADO-wedstrijd voor rechter

Vier verdachten moesten zich vandaag verantwoorden voor hun rol tijdens de rellen na de voetbalwedstrijd van ADO Den Haag op zondag 29 mei. Er werd die avond fors geweld gebruikt tegen de politie. "In 20 jaar bij de politie heb ik dit niet eerder meegemaakt," verklaarde een ME'er. "Ik vond het echt heel heftig."

Een 26-jarige man uit Den Haag en een 48-jarige man uit Rijswijk behoorden volgens de officier van justitie tot de relschoppers die een wezenlijke, opruiende rol hadden. Ze zweepten anderen op om de confrontatie met de politie te zoeken. De Hagenaar heeft zelf ook met een riem geslagen, de Rijswijker heeft twee keer met een aanloop een ME'er getrapt.

Een 57-jarige man uit Leidschendam stond voor de rechter omdat hij met een stalen regenpijp een ME'er zou hebben geslagen. Nota bene van achteren, terwijl ze gefocust waren op het geweld dat ze van voor hen over zich heen kregen. Dat was op zichzelf al niet mals: een 24-jarige Hagenaar stond terecht omdat hij een stuk of tien stenen naar de politie had gegooid, nadat hij ook tegen een voertuig had getrapt.

Extreem agressief

Politiemensen beschreven later hoe ze de avond hadden beleefd: "De sfeer was extreem agressief. Er werd voortdurend naar ons gegooid met stenen, flessen, pionnen, vuurwerk, prullenbakken en ander straatmeubilair." Een ander verklaarde: "Ik was bang om gewond te raken, of dat mijn diensthond letsel zou oplopen." Er werd geslagen met kettingsloten en broeksriemen. "Als ik geen beschermende kleding, helm en schild had gehad, zou ik zeker ernstig gewond zijn geraakt," schreef een ME'er.

De officier van justitie had op zitting geen goed woord over voor de verdachten. "De politie maakt het mogelijk dat u naar een potje voetbal kunt," zei hij, "en als dank kregen ze klappen en trappen, en werden ze bekogeld met stenen en vuurwerk. Ze hebben moeten vechten voor hun leven."

De zogenaamde "supporters" hebben hun club en stad geen goed gedaan. "De wedstijd was behoorlijk memorabel, maar ik vrees dat vooral bijblijft wat zich daarna heeft afgespeeld." Ook op andere stadionbezoekers moet dat grote indruk hebben gemaakt. "Gezinnen met kinderen, die bij het verlaten van het stadion werden geconfronteerd met deze extreme agressie. Ik kan me goed voorstellen zij voorlopig weg blijven. Jullie hebben een mooie sport, een mooie club en een mooie stad van de lelijkste kant laten zien."

Straffen

Tegen de 26-jarige Hagenaar met de riem eiste het Openbaar Ministerie 5 maanden cel, die de rechter ook oplegde.

Tegen de 48-jarige Rijswijker die trapte eiste het Openbaar Ministerie 6 maanden cel waarvan 2 voorwaardelijk. Die straf legde de rechter ook op.

Tegen de 24-jarige Hagenaar die stenen gooide eiste het Openbaar Ministerie 6 maanden waarvan 2 voorwaardelijk. Ook die eis volgde de rechter.

Tegen de 57-jarige Leidschendammer die sloeg met de stalen regenpijp eiste het Openbaar Ministerie 5 maanden cel waarvan 2 voorwaardelijk. De rechter legde 6 maanden cel waarvan 2 voorwaardelijk op.