Eis: tot tien maanden jeugddetentie voor overval op Haagse telefoonwinkel

Vrijdagochtend 1 april van dit jaar werd een telefoonwinkel in de Haagse wijk Transvaal overvallen door vier jonge mannen. Drie daarvan stonden vandaag voor de jeugdstrafrechter. Zij hoorden vandaag tot tien maanden jeugddetentie tegen zich eisen.

Die ochtend kregen de twee medewerkers van de telefoonwinkel de schrik van hun leven. Plotseling drongen vier  mannen, met gezichtsbedekking hun winkel binnen. Twee daarvan zwaaiden met grote messen en bedreigden hen daarmee. Een ander sloeg met een moker vitrines stuk en graaide daaruit mobieltjes weg.

Voorbijgangers die het zagen gebeuren, waarschuwden de politie en probeerden de buitendeur dicht te houden. Maar daarop begonnen de overvallers met messen en hamers op de deur te beuken waarna de omstanders afstand namen. Toch kon de politie nog dezelfde dag drie van de vier overvallers aanhouden.

Hakmes

Het gaat om een 17-jarige, een 18-jarige en een 22-jarige Hagenaar. De 17-jarige wordt ervan verdacht met een hakmes te hebben gedreigd in de richting van de medewerkers en ook op de deur te hebben ingehakt. De 18-jarige heeft volgens het OM de vitrines met een moker ingeslagen en de mobieltjes meegegrist. De 22-jarige zou de medewerkers eveneens met een groot mes hebben bedreigd.

De drie bekennen de overval. Ze staan ook op camerabeelden. Maar ze willen niet verklaren wie nog meer bij de overval betrokken waren. Uit een gesprek op Snapchat volgt dat dit mogelijk vijf personen waren. De zaken betreffende de andere twee verdachten worden op een ander moment behandeld.

Snapchat

Uit onder andere Snapchat-berichten blijkt dat aan de overval een duidelijke planning en taakverdeling vooraf ging. De officier van justitie noemde het op zitting “schrikbarend en zeer zorgwekkend dat steeds meer minderjarigen heftige feiten plegen. Steeds vaker ook nog eens  goed doordachte en voorbereide feiten zoals ook in dit geval.”

Slechts één van de verdachten (de 22-jarige) zegt spijt te hebben. De andere twee lijken onaangedaan. Een van de slachtoffers daarentegen lijdt sinds de overval aan paniekaanvallen.

Eisen

Tegen de 17-jarige eiste de officier van justitie acht maanden jeugddetentie (waarvan vier maanden voorwaardelijk). Tegen de 18-jarige werd 10 maanden jeugddetentie geëist (waarvan vier maanden voorwaardelijk). Hij heeft de overval gepleegd terwijl hij in een proeftijd liep. De 22-jarige – bij op basis van deskundigenadvies het jeugdstrafrecht is toegepast - hoorde 240 dagen jeugddetentie tegen zich eisen (waarvan 74 dagen voorwaardelijk). De rechter doet over twee weken uitspraak.