Na jaren duidelijkheid over dood 53-jarige man

Lang was het onduidelijk wie Don Vrijmoet (53) om het leven had gebracht in zijn woning aan de Haagse Rietveen. Tot 2,5 jaar later familie van de bovenbuurman begon te verklaren. Die zou hem hebben doodgestoken. Dinsdag stond de 31-jarige Hagenaar voor de rechter.

Don Vrijmoet werd op 14 november 2018 dood aangetroffen in zijn huis. Wanneer hij precies is overleden is onbekend, het moet ergens tussen 10 en 14 november zijn geweest. Hij was twaalf keer gestoken in lijf, hoofd en been.

Een half jaar later meldde de zwager van de bovenbuurman zich bij de politie. Hij had van zijn vriendin (de zus van verdachte) gehoord wat er was gebeurd. Maar omdat er op dat moment geen ander bewijs lag, werd verdachte na een maand weer vrijgelaten en zijn zaak geseponeerd. Maar twee jaar later, op 29 mei 2021, werd hij toch weer opgepakt. Zijn moeder, vader, zus en (inmiddels) ex-vriendin hadden nu verklaringen afgelegd.

Overlast

Vrijmoet stond in de buurt bekend als overlastgever. Hij was drugsverslaafd, had soms psychoses en stond dan in de nacht te schreeuwen en bonkte op de muren. Verdachte en zijn vriendin sliepen al een maand op matrassen in hun woonkamer, omdat het in hun slaapkamer - recht boven die van Vrijmoet - niet meer ging.

In de nacht van 10 november zou er opnieuw overlast zijn geweest. Verdachte is toen naar beneden gegaan en kwam volgens zijn vriendin na vijf minuten weer terug met een mes in zijn handen en bloed aan zijn kleren. Hij zei dat hij Vrijmoet had doodgestoken. Hij waste zijn kleren en het mes zou tijdens de jaarwisseling op een brandstapel zijn gegooid. Bij zijn moeder en vader vertelde hij later wat hij had gedaan, en dat hoorde ook zijn zus. Zij leefden sindsdien met het geheim.

Gewetensnood

Ook de moeder, vader en zus van verdachte legden in 2021 verklaring af. Uit apps en telefoongesprekken blijkt dat ze "niet meer konden" en ze maakten op voorhand excuses aan verdachte dat ze naar de politie zouden stappen. "Ga je melden, je moeder gaat er aan onderdoor", stuurde zijn vader hem. Volgens het Openbaar Ministerie is het onmogelijk dat de verklaringen uit afstemming of louter toeval zijn ontstaan. Ze zijn uit gewetensnood naar de politie gestapt.

Het slachtoffer is op brute wijze om het leven gebracht. Dat verdachte al geruime tijd last van hem had, weegt het Openbaar Ministerie slechts in geringe mate mee in de strafmaat. Het slachtoffer was een eenzame, kwetsbare man naar wie zijn bovenbuurman had moeten omzien.

Het Openbaar Ministerie eiste tegen verdachte 10 jaar gevangenisstraf. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.