Celstraffen voor ‘corona-hoesters‘ uit Utrecht en Almere

Het Openbaar Ministerie Midden-Nederland heeft vandaag opnieuw celstraffen geëist tegen personen die opzettelijk en van dichtbij in de richting van anderen gehoest hebben en daarbij riepen dat zij corona hebben. Tijdens een snelrechtzitting bij de Utrechtse rechtbank kwamen twee van dit soort zaken aan de orde. De politierechter deed direct uitspraak.         

De eerste zaak betrof een 40-jarige Utrechter die verdacht werd van bedreiging omdat hij op 28 maart opzettelijk richting een politieagent hoestte. Hij riep daarbij dat hij corona had. De man was aangehouden door de betreffende agent op de Zambesidreef in Utrecht nadat hij weigerde zich te identificeren. De politie was ter plekke gekomen nadat voorbijgangers melding hadden gemaakt van overlast. Het OM eiste een celstraf van vijf weken, waarvan twee voorwaardelijk. De politierechter veroordeelde de man tot acht weken cel, waarvan vier voorwaardelijk. Ook moet hij de agent een schadevergoeding van vierhonderd euro betalen.  

In de tweede zaak stond een 34-jarige man uit Almere terecht die op 31 maart opzettelijk naar twee medewerkers van een supermarkt in zijn woonplaats gehoest had. Ook hij verklaarde daarbij dat hij aan corona leed. Dit gebeurde nadat de medewerkers hem staande hadden gehouden omdat ze vermoedden dat hij iets gestolen had. De verdachte maakte zich uit de voeten, waarna de politie hem later op de dag alsnog aan kon houden. De officier van justitie eiste een gevangenisstraf van twaalf weken waarvan vier weken voorwaardelijk. De politierechter achtte diefstal met dreiging met geweld bewezen en veroordeelde de man tot twaalf weken onvoorwaardelijke gevangenisstraf.

Beide mannen zitten sinds hun aanhouding in voorarrest en moeten hun straf direct uit zitten.       

Bedreigingen met het coronavirus zoals die vandaag op zitting behandeld werden, zijn voor het Openbaar Ministerie volstrekt onacceptabel. Juist onder de zware omstandigheden van de huidige tijd moeten politieagenten, supermarktmedewerkers en zorgverleners hun werk veilig kunnen doen. Het Openbaar Ministerie zal daarom alle vormen van crimineel misbruik van de huidige coronapandemie hard blijven aanpakken.