Vijf jaar cel geëist voor overvallen in Dronten

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag vijf jaar gevangenisstraf geëist tegen een 24-jarige man uit Dronten. Hij wordt er van verdacht in maart 2019 een supermarkt en een pizzeria in zijn woonplaats te hebben overvallen.


Op 11 maart 2019 kreeg een caissière van een supermarkt aan de Wardhof in Dronten de schrik van haar leven toen een man plotseling geld van haar eiste en daarbij een imitatie vuurwapen en een knuppel toonde. De man, die zijn gezicht bedekt had, maakte zich meester van de inhoud van de kassa en verdween rennend uit de supermarkt.

Op 27 maart vond een soortgelijke overval plaats op een pizzeria aan Het Ruim, eveneens in Dronten. Hierbij werd de aanwezige medewerker bedreigd met een fors mes. Ook hier maakte de overvaller de inhoud van de kassa buit.

Naar aanleiding van het signalement en de werkwijze ontstond al snel een vermoeden dat het bij beide overvallen om dezelfde dader zou kunnen gaan. De politie heeft uitgebreid onderzoek gedaan en daarbij onder ander vele getuigen gehoord en camerabeelden uitgekeken. Een fiets die mogelijk door de overvaller was gebruikt, leidde naar de 24-jarige Drontenaar, wiens voorkomen paste in het signalement. Onderzoek naar onder meer communicatie van de verdachte en een vingerafdruk op de kassa, in combinatie met belastende getuigenverklaringen, leveren in de visie van het Openbaar Ministerie het wettige en overtuigende bewijs dat de verdachte verantwoordelijk is voor beide overvallen. Tijdens de zitting van vandaag heeft de verdachte ook bekend de overvallen te hebben gepleegd.

De verdachte is op 14 mei 2019 aangehouden. Hij zit sinds die tijd in voorarrest.

Met de strafeis wil het Openbaar Ministerie duidelijk maken dat overvallen op winkels en andere ondernemingen hard aangepakt worden. De gevolgen voor de veelal jonge medewerkers zijn vaak groot. Zij kampen regelmatig nog lang met gevoelens van onveiligheid op hun werk en in hun privéleven. Ook voor aanwezige klanten is een overval vaak een traumatiserende gebeurtenis. Het wordt de verdachte in deze zaak dan ook zwaar aangerekend dat hij voor een paar honderd euro buit het leven van diverse mensen op zijn kop heeft gezet.

De officier van justitie heeft de rechtbank verzocht de verdachte te verplichten een schadevergoeding van ruim 1400 euro te betalen aan de slachtoffers. Dit bedrag bestaat uit een vergoeding voor het geroofde geld en uit een immateriële schadevergoeding voor de medewerkers die het meest direct bij de overvallen betrokken waren.    

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.