Drie jaar cel geëist voor illegaal wapenbezit

De officier van justitie heeft vandaag een celstraf geëist van drie jaar waarvan één jaar voorwaardelijk voor het bezit van illegale wapens. De verdachte is een 53-jarige man uit De Bilt. Aanleiding was een melding op 23 april van dit jaar dat in zijn woning een mitrailleur gericht stond op de straat. Dezelfde dag werd de man aangehouden, de woning doorzocht en beslag gelegd op de wapens.

Het zag er ernstig uit. In de woning werd een groot aantal wapens gevonden waaronder automatische wapens met een grote hoeveelheid bijbehorende munitie. De mitrailleur die opgesteld stond in de woonkamer was onklaar gemaakt, maar zou volgens de specialisten van de politie weer schietklaar kunnen worden gemaakt. Een ander machinegeweer was wel schietklaar. Verder werden in de woning gevonden een kijker, een helm met kogelwerend glas en afbeeldingen waarop de verdachte staat met militaire kleding. Tenslotte werd in de melding zorg uitgesproken over de verdachte: hij zou verward en verwaarloosd overkomen.  

Op de meeste vragen had de verdachte, die geen stoornis heeft of toezicht nodig heeft, een uitleg. De wapens had hij gekregen van zijn vader of gekregen als betaling voor een partij hout toen hij uit Tsjechië vertrok naar Nederland. Een wapen had hij legaal in Tsjechië gekocht omdat hij met zijn gezin afgelegen in de bossen woonde. Hij had ooit munitie gekocht omdat hij mee zou doen aan een oefening met de politie in Tsjechië. De kijker had hij onlangs gekocht om naar de hemel te kijken. De foto’s van messen had hij via een vriend op zijn telefoon gekregen. Hij had nooit de bedoeling gehad de wapens te gebruiken.

Gezien alle uitleg vond de officier dat de verdachte niet het strafbare verwijt van voorbereiding moord gemaakt kon worden. Wel zijn de wapens aangetroffen waarvan de verdachte ook zelf wist dat hij ze niet mocht hebben. Hij had erover gedacht ze te verkopen of in te leveren bij de politie, maar vreesde voor de consequenties. “Ik heb ervoor gekozen om niets te doen, en dat was een naïeve keuze”, zei hij tegen de rechters. Hij gaf aan opgelucht te zijn dat hij er nu van af was. De officier benadrukte de enorme gevaarzetting die uitgaat van de zware wapens. Wapens die in het criminele circuit gebruikt worden om liquidaties mee te plegen. Gezien deze ernst eiste de officier een gevangenisstraf van drie jaar waarvan één jaar voorwaardelijk met een lange proeftijd van drie jaar. De rechtbank doet op 21 augustus uitspraak.