Eis: twaalf jaar cel voor doodslag op Richard Houtveen

25 Jaar was Richard Houtveen toen hij op de avond van de verloren WK-finale van 2010 om het leven kwam in Nieuwegein. Hij was met een kort, scherp voorwerp in het hart gestoken. Vele jaren later stond deze coldcase vandaag op zitting met een inmiddels 45-jarige verdachte uit Harmelen. Het OM eiste twaalf jaar cel tegen de man wegens doodslag.

Wat een gezellige avond had moeten worden, liep uit op een drama dat familie en vrienden van Richard nooit zullen vergeten. Met een groepje was hij naar het Nieuwegeinse plein De Markt gegaan om daar de WK-finale Nederland-Spanje op een groot scherm te volgen.

Na afloop van de verloren wedstrijd ontstond er een woordenwisseling tussen een vriend van Richard en de huidige verdachte. In een poging de boel te sussen stapte Richard tussenbeide. Daarbij gaf verdachte hem volgens getuigen een duw tegen de borst.

Scherp voorwerp

Zijn vriendin trok Richard daarna mee, maar al na veertien meter zakte hij in elkaar. Hij bleek in zijn borst te zijn gestoken met een scherp voorwerp van ongeveer vijf centimeter en was in zijn hart geraakt. Richard overleed daardoor dezelfde avond nog. Het steekvoorwerp is nooit gevonden.

Een politieonderzoek volgde waarbij destijds twee verdachten werden aangehouden en ook weer vrijgelaten bij gebrek aan bewijs. De verdachte die vandaag op zitting stond, was daar één van. Tot een vervolging kwam het destijds niet. Maar toen in 2017 een nieuwe getuige naar voren stapte, werd het onderzoek heropend. Dat leverde een aanvulling en versterking op van het eerder gevonden bewijs.

Sleutel

Zo verklaarde een andere nieuwe getuige dat hij in 2018 door verdachte in het hoofd was gestoken met een sleutel. Die sleutel had verdachte tussen zijn wijs- en middelvinger gehouden, zodat die er net uitstak, en daarmee had verdachte hem uit het niets gestompt.

Tegen een undercoveragent zei verdachte in 2019 dat hij een sleutel had waaraan een punt was gemaakt. Die kon hij tussen de vingers van zijn hand door laten steken, zodat de scherpe punt uitstak, en daarmee stompen. Tegen de undercoveragent zei verdachte zelfs dat hij hiermee een keer iemand in de borst had gestoken.

Merkwaardige houding

Dat past ook bij wat een getuige in 2010 al had verklaard, namelijk dat hij verdachte, vlak voor de woordenwisseling, in een merkwaardige houding had zien staan. Met zijn rechterarm langs zijn lichaam en zijn vingers gesloten en gestrekt, “alsof hij daarin iets verborg”.

Dat Richard is gestoken op de plek van de woordenwisseling met verdachte, staat voor de officier van justitie vast. Het bloed van het slachtoffer is onder meer op die plek aangetroffen. Dat Richard daarna nog veertien meter kon lopen, is volgens deskundigen goed mogelijk. Volgens hen kan je na een dergelijke verwonding nog maximaal één à twee minuten functioneren. Richards vriendin verklaarde dat hij na de duw alleen nog ‘eeej’ zei en ‘vaag’ uit zijn ogen keek.

Wisselende verklaringen

De verdachte heeft wisselend verklaard over de fatale avond. Bij zijn verhoren in 2010 heeft hij ontkend dat hij Richard had geduwd. Maar tegenover de undercoveragenten gaf hij dat toe. Als de politie hem daarmee bij zijn aanhouding in 2019 confronteert, bevestigt hij dit. Om het vervolgens bij de rechter-commissaris weer te proberen terug te draaien.

De bekentenis aan de undercoveragenten en de politie dat hij Richard wel degelijk heeft geduwd, is een belangrijk onderdeel van het nieuwe bewijs tegen verdachte. Ook is van groot belang dat in al het onderzoek geen enkele aanwijzing is gevonden dat iemand anders bij de dood van Richard betrokken was.

Spreekrecht

De moeder van het slachtoffer maakte op zitting gebruik van haar spreekrecht. “We hebben twaalf jaar moeten wachten op deze dag”, verklaarde ze geëmotioneerd. De officier van justitie op haar beurt benadrukte de maatschappelijke schok dat ‘iemand die een conflict probeert te sussen, op straat zomaar wordt doodgestoken’.

Volgens de officier van justitie blijkt uit de combinatie van al bewijs dat verdachte doodslag heeft gepleegd op Richard Houtveen. Zij eiste twaalf jaar cel tegen de 45-man uit Harmelen. De uitspraak is op vrijdag 13 mei.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Politie