Zes jaar en tbs met dwangverpleging geëist tegen verdachte van reeks aanvallen op vrouwen in Utrechtse wijk Lunetten

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag zes jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging geëist tegen een 29-jarige man uit Utrecht. Hij wordt ervan verdacht verantwoordelijk te zijn voor een reeks aanvallen op vrouwen in het zuiden van de stad Utrecht in de zomer van 2020.

Op 3 juli 2020 wordt de wijk Lunetten voor het eerst opgeschrikt als een vrouw op het Gravelpad belaagd wordt door een gemaskerde man die haar met grof geweld tegen de grond werkt en haar onzedelijk betast. In de periode erna vinden nog vijf van dergelijke aanvallen plaats in Lunetten en het naastgelegen Hoograven. In sommige gevallen worden slachtoffers van hun fiets getrokken. Meerdere vrouwen raken gewond en een slachtoffer moet langdurig in het ziekenhuis worden opgenomen. In de wijken ontstaat grote onrust en de politie is op grote schaal – zichtbaar en onzichtbaar – aanwezig. Op 26 september vindt het laatste incident plaats. Het duurt dan nog een tijd voordat de rust enigszins terugkeert.

Aanhouding

Het intensieve politieonderzoek naar de aanvallen leidt in februari 2021 tot een aanhouding. DNA-sporen die aangetroffen zijn op onder meer kleding en onder de nagels van slachtoffers en op een achter gelaten rol tape blijken overeen te komen met het DNA van de verdachte.

Op grond van onder meer de DNA-matches, vingerafdrukken, locatiegegevens van zijn telefoon en de vergelijkbare handelswijze, acht de officier van justitie bewezen dat de verdachte verantwoordelijk is voor vijf aanvallen. Hij is vervolgd voor aanranding (en poging daartoe), zware mishandeling, poging vrijheidsberoving en het plegen van voorbereidingshandelingen. Wat betreft een incident dat op 13 september 2020 plaats vond, zijn er weliswaar aanwijzingen dat de verdachte er ook bij betrokken was, maar ontbreekt voldoende bewijs. Bij dit incident rende een man op een vrouw af, maar kreeg haar niet te pakken. Hiervoor heeft de officier van justitie dan ook vrijspraak geëist. 

Grote impact

De impact van de daden van de 29-jarige Utrechter was en is nog altijd enorm. Allereerst voor de directe slachtoffers en hun omgeving. Hun gevoel van veiligheid is fundamenteel aangetast. Na herstel van de fysieke schade zullen de psychische gevolgen nog veel langer aanwezig zijn. “In de zomermaanden van 2020 werd een nachtmerrie voor meerdere vrouwen en ook voor hun geliefden werkelijkheid”, aldus de officier van justitie. Daarnaast heeft het brute en seriematige handelen van de verdachte voor veel onrust gezorgd onder de inwoners van Lunetten en Hoograven en ook daarbuiten. Veel mensen voelden en voelen zich onveilig om bijvoorbeeld te gaan hardlopen in het park of om alleen op de fiets er op uit te gaan. Dit wordt de verdachte zwaar aangerekend.

Stoornis

De verdachte is opgenomen geweest in het Pieter Baancentrum met als doel zijn psyche te onderzoeken. Hij heeft geweigerd mee te werken aan de onderzoeken. Naar aanleiding van observaties hebben de deskundigen een beperkte rapportage uit kunnen brengen, waarin onder andere wordt benoemd dat de verdachte geen besef lijkt te hebben dat hij seksueel grensoverschrijdend gedrag laat zien, maar zich herhaaldelijk ook niet sociaal aan lijkt te kunnen passen wanneer hij daarop wordt aangesproken. In het politiedossier zitten daarnaast diverse verklaringen van onder andere ex-partners en oud-collega’s waaruit verstoord seksueel en sociaal gedrag van de verdachte blijkt. Vergelijkbare informatie is er vanuit een hulpverleningstraject dat verdachte op 12-jarige leeftijd gevolgd heeft na twee incidenten betreffende seksueel en sociaal grensoverschrijdend gedrag. Al deze bevindingen in combinatie met de door verdachte gepleegde feiten zijn voor het Openbaar Ministerie reden om aan te nemen dat er bij hem in de zomer van 2020 een gebrekkige ontwikkeling of ziekelijke stoornis van de geestvermogens bestond. De verdachte kan in de visie van de officier van justitie daarom niet in de maatschappij terugkeren voordat hij succesvol behandeld is. Dat is reden om aanvullend op de gevangenisstraf tbs met dwangverpleging voor onbepaalde tijd te eisen.      

De officier van justitie heeft de rechtbank ook verzocht de verdachte te verplichten diverse slachtoffers schadevergoedingen te betalen voor in totaal een kleine 100 duizend euro.

De rechtbank doet op 25 mei 2022 uitspraak.