Tot 4 jaar cel geëist voor mensenhandel en seksuele uitbuiting

Het Openbaar Ministerie (OM) eist celstraffen tot vier jaar tegen drie mannen die verdacht worden van mensenhandel. De mannen zouden zeker vier vrouwen van buitenlandse afkomst hier in Nederland seksueel hebben uitgebuit. De kwetsbare vrouwen werkten als prostituee en moesten (meer dan) de helft van hun inkomsten afstaan.

De slachtoffers zijn vrouwen die hun thuisland zijn ontvlucht op zoek naar een bron van inkomsten om hun familie te onderhouden. Zij hadden volgens de officier van justitie een hele kwetsbare positie. “Het gaat over vrouwen die vaak geen officiële status hadden, die bij de Nederlandse autoriteiten nergens bekend waren en als pakketjes werden doorgeschoven”, schetst de officier van justitie tijdens de zitting op 9 februari 2023. Vaak spraken deze vrouwen de taal niet, waren ze illegaal en hadden ze geen woonruimte of bankrekening. “Ze waren volledig afhankelijk van hun pooier als het gaat om het verdienen van geld.”

Bordelen door het hele land

Het onderzoek naar de verdachten werd gestart in februari 2020, toen de gemeente een inval deed bij een pand in Utrecht. Er waren meldingen binnengekomen van illegale en gedwongen prostitutie en in het pand werd dan ook een actief bordeel aangetroffen. Uit informatie op de telefoons van de verdachten blijkt dat de vrouwen door het hele land aan het werk werden gezet en zich telkens moesten verplaatsen tussen locaties in Utrecht, Hilversum, Amstelveen en Amsterdam.

Na uitvoerig onderzoek waarbij o.a. telefoons werden afgetapt, auto’s werden voorzien van afluisterapparatuur, camerabeelden werden opgevraagd en bankgegevens werden ingezien, konden in maart 2021 drie Roemeense mannen worden aangehouden. De mannen van 41, 39 en 30 jaar oud woonden op dat moment in Amsterdam.

Vergroot afbeelding Mensenhandel
Beeld: ©Openbaar Ministerie / OM

Pooiers

Uit het dossier blijkt, volgens het OM, dat de verdachten vrouwen van Roemeense of Zuid-Amerikaanse afkomst naar Nederland haalden om hier als prostituee te werken. De mannen, de pooiers, verzorgden hierbij de reis, regelden woonruimte, maakten de advertenties, bepaalden de prijzen en regelden klanten. Hiervoor streken zij minstens vijftig procent van de opbrengsten op.

“Het zijn mannen die zelf niet of nauwelijks werkten maar die de vrouwen het –bij tijd en wijlen gevaarlijke- prostitutie werk lieten doen en hun lichamen lieten uitwonen”, vertelt de officier van justitie. “Eigenlijk waren ze maar in één ding geïnteresseerd: hoeveel bracht de vrouw op.”

Celstraffen

Naast mensenhandel zijn de verdachten, volgens het OM, ook schuldig aan deelname aan een criminele organisatie en mensensmokkel, door de illegale vrouwen over de grens te brengen. Daarom is het OM van mening dat daarvoor een stevige straf op zijn plaats is. “Op geen enkele manier heb ik compassie gevoeld van verdachten met de vrouwen in dit dossier”, licht de officier van justitie toe. “Dat illegale vrouwen naar Nederland werden gehaald en aan het werk gezet, was slechts een business model.”

Alles meewegende eist het OM vier jaar onvoorwaardelijk gevangenisstraf tegen de 41-jarige verdachte en drie jaar onvoorwaardelijke gevangenis tegen de 39- en 30-jarige verdachten. Voor drie medeverdachten, die ook verdacht werden van deelname aan een criminele organisatie, is vrijspraak gevraagd. Tegen deze verdachten was onvoldoende concreet bewijs dat zij zich schuldig hebben gemaakt aan het uitbuiten van vrouwen.

De inhoudelijke behandeling van de zaak gaat verder op 10, 13 en 14 februari 2023. Het is nog niet duidelijk op welke datum de rechtbank uitspraak zal doen.