Beeld: ©OM

ELOM:2023:004 | Dronevlucht nabij spoorlijn | AP Noord-Holland

Beslissing: 27 maart 2023

Categorie luchtvaartzaak: Onbemande luchtvaart

Formele relaties: -/-

Inhoudsindicatie: Vliegen met drone in de nabijheid van een spoorlijn. Transactievoorstel € 250 aanvaard.

Beslissing OM

in de zaak tegen een dronebestuurder, hierna: de verdachte.

Aanleiding onderzoek

Melding meldkamer (vermoedelijk medewerker Prorail).

Verdenking strafbaar feit

Overtreding van art. 6 lid 2 en art. 7 lid 2 Regeling onbemande luchtvaartuigen.

Feiten en omstandigheden

Op grond van het proces-verbaal van de luchtvaartpolitie heeft het OM vastgesteld dat een verbalisant op 9 september 2022, omstreeks 16.20 uur, een melding kreeg om naar Franeker te gaan vanwege een persoon bij het spoor.

De verbalisant is op aanwijzing van Prorail langs het spoor gelopen en zag toen een drone voorbijkomen. Deze drone vloog in westelijke richting op ongeveer 3 tot 4 meter boven het spoor. De drone volgde het spoor en kwam op hoge snelheid richting de verbalisant. Na ongeveer vijf minuten vloog de drone terug, deels over het weiland, en vervolgens in de richting van een brug. De verbalisant is naar deze brug gereden en trof daar de verdachte aan. Op de achterbank van zijn auto zag hij een soortgelijke drone liggen, als die hij had zien vliegen. Er waren geen andere personen in de omgeving aanwezig.

De verdachte heeft verklaard dat hij met de drone had gevlogen. De verbalisant zag dat de drone een DJI Avata Pro betrof en stelde vast dat aan de voorwaarden van de open categorie was voldaan. De verdachte heeft zich ingeschreven als exploitant en toonde een vliegbewijs (bewijs van voltooiing A1/A3).

De verdachte heeft dichtbij de spoorlijn gevlogen en in de Leeuwarden CTR. De verdachte heeft daarover verklaard dat hij de drone net had aangeschaft, dat het een impulsieve vlucht was en dat hij sfeerbeelden wilde maken. Het was geen zakelijke vlucht. De verdachte verklaarde ervan uit te zijn gegaan dat hij er mocht vliegen, omdat de drone alleen de waarschuwing gaf dat hij daar moest oppassen en niet dat hij daar niet mocht vliegen.

Beslissing

Het OM acht bewezen dat de verdachte twee overtredingen heeft begaan, namelijk het vliegen binnen een horizontale afstand van 25 meter van spoorlijnen (art. 6 lid 2 Regeling onbemande luchtvaartuigen) en het vliegen binnen de Leeuwarden CTR (art. 7 lid 2 Regeling onbemande luchtvaartuigen).

Volgens de Richtlijn voor strafvordering luchtvaartwet- en regelgeving is het uitgangspunt voor beide overtredingen een geldboete van € 250,--. Het OM heeft zich geconcentreerd op de overtreding van het vliegen in de nabijheid van een spoorlijn. Daarbij is in aanmerking dat de overtreding in de rand van de Leeuwarden CTR plaatsvond. Een vlucht bij een spoorlijn, zoals deze, rechtvaardigt op zichzelf een verhoging van de geldboete. Het OM heeft daarvan afgezien. De reden daarvoor is dat de verdachte, hoewel hij deze overtredingen uit impulsiviteit heeft gepleegd, de indruk maakt de wet- en regelgeving serieus te nemen. Zo heeft hij zich ook ingeschreven als exploitant en het exploitantennummer op de drone aangebracht. Het OM gaat ervan uit dat dit voorval en de strafrechtelijke reactie daarop voor de verdachte aanleiding is om zich verder in de wet- en regelgeving te verdiepen en zich niet nogmaals schuldig zal maken aan een droneovertreding.

Op 27 maart 2023 is de verdachte een transactievoorstel van € 250,-- gedaan voor het vliegen in de nabijheid van een spoorlijn. De verdachte heeft dit voorstel geaccepteerd.