OM eist TBS met dwangverpleging tegen verdachte mishandelen 83-jarige man met dood tot gevolg

De officier van justitie heeft op dinsdag 18 augustus ontslag van alle rechtsvervolging en TBS met dwangverpleging geëist tegen een 57-jarige man uit Haarlem die ervan wordt verdacht dat hij een 83-jarige man uit Amsterdam zo zwaar heeft mishandeld dat hij daaraan is overleden.

De mishandeling vond plaats op zondag 22 december 2019 rond 17.15 uur. Het slachtoffer ging die middag op bezoek bij een vriend die woont in een appartementencomplex aan de Brusselstraat in Haarlem. Na afloop stapte hij, op weg naar zijn auto, in de lift. Daar stond een man die dacht dat de 83-jarige Amsterdammer een indringer was. Hij gaf het slachtoffer meerdere vuistslagen in zijn gezicht. De 83-jarige kon nog opstaan en naar zijn auto lopen, waar iemand hem even later aantrof en 112 belde. De man was zwaargewond en kreeg uitval- en verlammingsverschijnselen. Hij werd met spoed per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

De 83-jarige Amsterdammer bleek een hersenbloeding te hebben en raakte de volgende dag in een coma. Zijn familie kon geen contact meer met hem maken. Het slachtoffer overleed uiteindelijk zes dagen later, op 28 december. Medisch specialisten concludeerden dat de klappen tegen het hoofd van het slachtoffer letsel hebben veroorzaakt waaraan de 83-jarige is overleden. 

Bewijs

Wat betreft het Openbaar Ministerie staat het vast dat de verdachte degene is die het letsel heeft veroorzaakt. Het slachtoffer zelf verklaarde dat hij direct werd geslagen door een man die uit de lift kwam. De beschrijving die hij van zijn belager geeft, past bij het signalement van de verdachte.
Vlak na de mishandeling, meldde een getuige zich bij de ter plaatse gekomen politie en vertelde dat zij door de 57-jarige man, ook een bewoner van het appartementencomplex, was gebeld met het verhaal dat hij een indringer te lijf was gegaan. De forensische opsporing ging na deze verklaring naar de woning van de verdachte op zoek naar sporen en trof op de deurkruk aan de binnenzijde van de voordeur bloed aan. De verdachte werd die avond in zijn huis om 19.30 uur aangehouden.

Bij het slachtoffer werden twee brillen aangetroffen die niet van hem waren, maar waarschijnlijk van de 57-jarige man. De 57-jarige man verklaarde namelijk na het incident een bril te missen die er uitzag als één van de brillen die het slachtoffer bij zich had. Vermoedelijk heeft het slachtoffer de brillen in verwarde toestand meegenomen.  

Verklaring verdachte

De verdachte verklaart zelf dat de 83-jarige de bril van zijn gezicht had gegrist en dat hij daarom sloeg. De officier van justitie vindt dit niet geloofwaardig. Door zijn naaste omgeving wordt het slachtoffer juist omschreven als een lieve man die nooit geweld zou gebruiken.
De verdachte was volgens een getuige eerder die dag agressief en de vriend waar het slachtoffer op bezoek was geweest, verklaarde dat hij die bewuste dag een aanvaring met de 57-jarige man had, die vaak voor overlast zorgde op het wooncomplex. De verdachte had geen letsel in zijn gezicht. Dat alles maakt dat de officier van justitie het aannemelijker vindt, dat de verdachte uit het niets het slachtoffer heeft geslagen, en niet andersom.

Volledig ontoerekeningsvatbaar

De verdachte is beoordeeld door een psycholoog en een psychiater. Zij concluderen dat de man in een psychose verkeerde en dat hij daarom volledig ontoerekeningsvatbaar is. Dit maakt dat de verdachte niet strafbaar is voor zijn handelen en daarom moet hij worden ontslagen van alle rechtsvervolging. Gezien de ernst van het feit, een kwetsbare man zomaar hard met vuisten in het gezicht slaan met de dood tot gevolg, de grote kans op herhaling en de houding van de verdachte eist de officier van justitie de zwaarste maatregel die het wetboek van strafrecht kent op te leggen, namelijk TBS met dwangverpleging.