OM eist celstraf van 18 jaar na schieten op bruiloft in Beckum en neerschieten man in Almelo

Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft een gevangenisstraf van 18 jaar geëist tegen een 23-jarige man uit Almelo. Hij wordt ervan verdacht dat hij meermalen met een vuurwapen heeft geschoten op een bruiloft in Beckum in 2019. Hierbij zijn drie gewonden gevallen, waaronder een 72-jarige vrouw. Zij raakte zwaargewond en heeft moeten vrezen voor haar leven. Ook wordt de 23-jarige ervan verdacht dat hij in 2018 drie schoten heeft gelost op een man op de openbare weg in Almelo. Ook dit slachtoffer raakte zwaargewond.

officier van justitie

Volgens de officier van justitie heeft de 23-jarige man zich 6 juni 2018 schuldig gemaakt aan een ‘koele poging tot moord’ op iemand met wie hij een zakelijk conflict in de criminele sfeer had. Op die dag loste de man op korte afstand drie schoten op het slachtoffer, die zeer ernstige verwondingen opliep. “Het scheelde erg weinig of het slachtoffer had niet meer geleefd. Hij zal deze traumatische gebeurtenis de rest van zijn leven met zich mee moeten torsen”, aldus de officier, die poging moord wettig en overtuigend bewezen acht.

Ruim een half jaar later, op 2 februari 2019, vuurt de verdachte meerdere kogels af op mensen in een horecagelegenheid in Beckum. Dat gebeurt volgens de officier tijdens een zeer druk bezochte bruiloft. Een ruzie lag volgens de officier ten grondslag aan de beschieting. Drie mensen raken gewond.

De officier: “Onbeschrijflijk dat honderden bruiloftsgangers en vele kinderen tijdens een feestelijke gebeurtenis worden geconfronteerd met een man die in een drukke hal in het wilde weg gaat schieten met een pistool. Het had nog veel ernstiger kunnen aflopen. Een feit als dit hakt er zeer diep in bij allereerst de getroffen slachtoffers, maar ook bij eenieder die hierbij aanwezig is geweest.” De officier acht poging doodslag op drie bruiloftsgasten wettig en overtuigend bewezen. Ook acht hij bedreiging en openlijke geweldpleging wettig en overtuigend bewezen.

Bij beide incidenten heeft de verdachte gebruik gemaakt van een vuurwapen. De man wordt daarom ook vervolgd voor verboden wapenbezit. Tot slot zou verdachte in april 2019 een bewaarder hebben bedreigd in de penitentiaire inrichting (PI) waar hij zich op dat moment bevond. De officier van justitie acht ook deze bedreiging wettig en overtuigend bewezen.