Celstraf en tbs met dwangverpleging geëist voor doden man uit Steenwijk

Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft een gevangenisstraf van tien jaar en tbs met dwangverpleging geëist tegen een 43-jarige man uit Meppel. Hij wordt ervan verdacht in 2010 een destijds 34-jarige man uit Steenwijk om het leven te hebben gebracht. Daarnaast wordt hij verdacht van het verbergen van het lichaam van het slachtoffer.   

Het slachtoffer verdween op zaterdag 6 februari 2010. Later dat jaar en in 2013 werden zijn lichaamsdelen teruggevonden op verschillende plekken in het land. Er kwamen na onderzoek een aantal verdachten in beeld, waaronder de 43-jarige man. Alle verdachten werden kort na hun aanhouding weer vrijgelaten, omdat er onvoldoende bewijs was dat zij betrokken waren bij de dood van de man en de verdwijning van zijn lichaam.

Het onderzoek kwam stil te liggen, maar werd in 2017 weer opgepakt. De 43-jarige inwoner van Meppel werd in 2019 voor de tweede keer aangehouden. Aanleiding was nieuw forensisch onderzoek, waarbij sporen van de verdachte op destijds in beslag genomen goederen aangetroffen.

Volgens het OM is het slachtoffer gedood in de middag van 6 februari in of bij de woning van de verdachte. Een conflict ligt vermoedelijk ten grondslag aan het overlijden van het slachtoffer. De verdachte was in die periode steeds in of de rond de woning aanwezig. Het lichaam van het slachtoffer is in stukken gezaagd, waarna de lichaamsdelen zijn verpakt in materiaal afkomstig uit de woning van verdachte.

Volgens de officier van justitie kan het daarom niet anders dan dat de verdachte een rol heeft gespeeld bij de dood van het slachtoffer en de verdwijning van zijn lichaam, rekening houdend met het gegeven dat verdachte op een eerder moment al bedreigingen had geuit richting het slachtoffer. Ook is er volgens de officier geen geloofwaardig alternatief scenario door de verdachte aangedragen. De officier van justitie acht doodslag wettig en overtuigend bewezen. Volgens hem is niet vast komen te staan dat er sprake is van voorbedachte rade. Daarnaast kan volgens de officier wettig en overtuigend bewezen worden dan dat de verdachte het lichaam heeft verborgen.

Naast een langdurige gevangenisstraf eist het OM tbs met dwangverpleging. Volgens de officier van justitie leed de verdachte ten tijde van het doden van het slachtoffer aan een geestelijke stoornis. Verdachte heeft geweigerd om mee te werken aan observaties van het Pieter Baan Centrum (PBC). De officier van justitie ziet desondanks geen beletsel om tbs op te kunnen leggen. Tijdens de zitting benoemde hij onder meer de noodzaak om de maatschappij te beschermen tegen de verdachte en het in stukken zagen van het lichaam van het slachtoffer. “Dit is een daad die een zodanige ongevoeligheid vergt dat dit een aanwijzing oplevert voor een geestelijke stoornis.”

In het onderzoek zijn naast de 43-jarige man uit Meppel nog twee andere verdachten: een 45-jarige vrouw uit Meppel en een 41-jarige vrouw uit Haarlem. De officier van justitie zal op een later moment een vervolgingsbeslissing nemen over hun strafzaken.