Om eist gevangenisstraffen na aantreffen drugslab in Emst

Een voormalig restaurant aan de Oranjeweg in Emst trok eind vorig jaar de aandacht van politie. Het terrein werd afgegrendeld met prikkeldraad, terwijl in het pand bouwwerkzaamheden gaande waren. Ook hing er een sterke azijngeur. Op 27 oktober 2020 viel de politie binnen en trof een crystal meth lab aan in de voormalige feestzaal.  Drie verdachten werden aangehouden, van wie er twee vandaag voor de rechtbank in Zutphen verschenen.

In het pand waren al honderden kilo’s en liters grondstoffen binnen gebracht. Bovendien waren er al verschillende stappen in het productieproces gezet. Twee uit Mexico afkomstige mannen van 38 en 39 jaar werden aangehouden. Zij hebben gedurende het onderzoek steeds gezegd dat ze naar Emst waren gekomen om een muurschildering te maken. Dit zou de aanwezigheid van hun DNA in de productiehal en in de naast het gebouw geplaatste slaaptent verklaren. De officier van justitie acht dit scenario ongeloofwaardig. Op de telefoon van de 39-jarige man stonden berichten die allemaal wijzen op plannen voor de productie van crystal meth. Ook de zoekgeschiedenis wees hierop.

Het pand werd ten tijde van de politie-inval gehuurd door een 35-jarige man, afkomstig uit Oekraïne. Hij verklaart dat hij een fietsenhandel wilde beginnen in het pand. Volgens het OM is er geen enkele concrete aanwijzing dat het plan voor de fietsenhandel serieus was. De man is volgens het OM minstens een katvanger, die door het huren van het  pand, het ophalen van de Mexicaanse verdachten en het fungeren als sleutelbeheerder, betrokken is bij dit drugslab.

De officier van justitie benadrukte in het requisitoir de schadelijke gevolgen van crystal meth, op gebied van criminaliteit, ondermijning en gezondheid: ‘Met de productie en verkoop van crystal meth wordt onwaarschijnlijk veel geld verdiend. Geld dat onze samenleving ondermijnt. Het moet witgewassen worden, met vermenging van de onder- en bovenwereld tot gevolg’, aldus de officier van justitie. ‘Mensen die aan crystal meth verslaafd raken, zijn binnen enkele maanden nog maar een schim van zichzelf. Uiterlijk worden zij onherkenbaar. Zwarte gaten vallen in de hersenen. Dit zijn vreselijke gevolgen voor hen zelf, maar ook hun omgeving wordt hier hard door geraakt.’

Voor de 38-jarige man acht het OM het produceren van methamfetamine, voorbereidingshandelingen hiertoe en het voorhanden hebben van een zeer grote hoeveelheid methamfetamine-olie en – tartraat, bewezen. Tegen hem werd een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van vier jaar geëist. Voor de 35-jarige man is volgens het OM een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 24 maanden passend.

De zaak tegen de 39-jarige man wordt later behandeld vanwege verhindering van zijn raadsman.