Celstraffen geëist voor "behandelen vrouwen als handelswaar"

Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft dinsdag 1 februari celstraffen van zes jaar en vijf jaar geëist tegen respectievelijk een 29-jarige man en een 31-jarige vrouw uit Apeldoorn. Samen met drie andere verdachten staan zij deze week terecht voor mensenhandel. De vijf zouden in de periode van juni 2020 tot september 2020 twee vrouwen uit Hongarije seksueel hebben uitgebuit.

“Voor alle verdachten geldt dat zij herhaaldelijk en stelselmatig een diepe inbreuk hebben gemaakt op de menselijke waardigheid van beide slachtoffers. De vrouwen waren handelswaar voor hen en zo werden zij ook behandeld”, aldus de officier van justitie in haar requisitoir.

De vijf zouden ieder een eigen rol hebben gehad. Zo regelden de 29-jarige man en de 31-jarige vrouw werklocaties. De 31-jarige vrouw maakte ook de foto’s voor advertenties op sekswebsites. Een 29-jarige man uit Hongarije en een 24-jarige man uit de gemeente Ede zouden ervoor hebben gezorgd dat de twee niet konden vluchten. Een 30-jarige man uit Apeldoorn zou de andere verdachten opdrachten hebben gegeven. Ook onderling gaven de vijf elkaar opdrachten, en hielden ze elkaar op de hoogte.

Hongaarse consulaat

De uitbuiting kwam aan het licht nadat het Hongaarse consulaat op 1 september bij de politie had gemeld dat er contact was geweest met een vrouw die zei dat haar dochter tegen haar wil werd vastgehouden in een woning in Voorthuizen en dat ze werd gedwongen tot prostitutie. Diezelfde dag deed de politie een inval en trof er inderdaad twee vrouwen aan. In of nabij de woning zijn direct vier verdachten aangehouden. Een week later volgde een vijfde arrestatie.

De twee slachtoffers hebben verklaard dat zij vanuit Hongarije naar Nederland gingen in de veronderstelling dat ze twee weken zouden gaan werken als prostituee, en dat het verdiende geld zou worden verdeeld. Maar vlak na aankomst in Nederland bleken ze geen enkele zeggenschap te hebben over wanneer, waar en hoe ze hun werk wilden doen, stelde de officier. Op kleine bedragen na moesten ze het verdiende geld afstaan. Ze zouden ook voortdurend in de gaten zijn gehouden, en beperkt zijn geweest in hun vrijheid. De 30-jarige verdachte uit Apeldoorn zou de twee hebben bedreigd en mishandeld.

Financiële problemen

Volgens het OM is er voldoende wettig en overtuigend bewijs voor mensenhandel in de vorm van seksuele uitbuiting. Zo zijn er de verklaringen van de slachtoffers, en de berichten in de telefoontoestellen van de verdachten. Uit die berichten blijkt dat de vrouwen werden bedreigd, en dat zij zelf bijna geen geld verdienden.

De verdachten hebben op een kwalijke wijze misbruik van gemaakt van de kwetsbare positie waarin de slachtoffers zich bevonden, stelde de officier. De vrouwen hadden financiële problemen, en eenmaal in Nederland waren zij verstoken van familie, en onbekend met taal en regels. “Door hen te bewaken, bedreigen en mishandelen was er voor hen geen andere mogelijkheid dan het misbruik te ondergaan en is een sfeer van relationele ongelijkheid gecreëerd waaraan zij zich niet hebben kunnen onttrekken.”

Ernstige vorm van criminaliteit

De officier vindt celstraffen van zes  jaar en vijf jaar tegen de 29-jarige man en 31-jarige vrouw passend en geboden. “Mensenhandel is een zeer ernstige vorm van criminaliteit. In de kern gaat het om grove en strafbare mensenrechtenschendingen. Een misdrijf dat de menselijke waardigheid ten diepste aantast.” 

Het OM vorderde voor de twee slachtoffers een bedrag van bijna 66.000 euro per persoon als schadeloosstelling.

De rechtszaak gaat donderdag 3 februari verder. Dan staan de 29-jarige man uit Hongarije en de 24-jarige man uit de gemeente Ede terecht. Wanneer de 30-jarige man terecht staat, is onbekend. Zijn zaak kon dinsdag niet worden behandeld vanwege afwezigheid van zijn advocaat. De zaak dient voor de rechtbank Gelderland, locatie Arnhem.