Celstraf geëist tegen militair voor handel in anabolen

Het Openbaar Ministerie eiste vanmiddag voor de militaire kamer van de rechtbank in Arnhem een gevangenisstraf van 20 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar, tegen een 27-jarige militair uit Limburg. Hij wordt verdacht van handel in anabole steroïden en witwassen van crimineel geld. Het OM is van mening dat de verdachte naast een celstraf het geld dat hij met de handel heeft verkregen moet terugbetalen. Dit betreft een bedrag van ruim 54.000 euro. De verdachte kwam in beeld door informatie van het Team Criminele Inlichtingen en andere, anonieme meldingen.

Verdachte verklaarde in eerste instantie alleen te leveren aan de eigen vrienden- en kennissenkring, maar dat acht het OM niet aannemelijk. De officier van justitie tijdens de zitting: ”Uit onder andere afgeluisterde telefoongesprekken, bleek dat verdachte veelvuldig handelde in geneesmiddelen waaronder anabole steroïden. Een getuige heeft verklaard dat hij via de website dutchbodybuilding.nl bij verdachte uitkwam. Kennelijk was verdachte ook via deze weg bekend als een handelaar in anabolen.”

Aan de orde van de dag

Uit het onderzoeksdossier blijkt tevens dat het handelen in anabolen over een lange periode plaatsvond, namelijk van 2020 tot 2023. Verschillende getuigen verklaren anabolen te hebben besteld via verdachte. “Het leveren van anabolen, al dan niet via postpakketten, was voor deze verdachte aan de orde van de dag. Het gemak waarmee getuigen hun bestellingen plaatsten zegt veel”, stelde de officier. “Verdachte heeft hiermee veel geld verdiend. Veel meer dan hij zelf meermalen heeft aangegeven.”

7000 tabletten

Tijdens een doorzoeking in mei van dit jaar zijn zowel in de woning als in de auto van verdachte diverse anabole steroïden gevonden, klaar om te worden verkocht of afgeleverd. In totaal werden zo’n 7000 tabletten in beslag genomen, plus 30 vloeistoffen en een poeder. Verdachte beschikt niet over een vergunning om te handelen in deze geneesmiddelen en hij mag ze ook niet in voorraad hebben. “Dat verdachte verhullende termen gebruikte voor de transacties die betrekking hadden op anabolen, zegt genoeg over het feit dat verdachte wist dat het fout was”.

Schadelijk en verslavend

“Anabolengebruik is schadelijk en geestelijk verslavend”. De officier van justitie verwees in zijn requisitoir naar een artikel waarin de Dopingautoriteit het aantal gebruikers van anabolen zorgwekkend noemt. Het gaat naar schatting om zo’n 40 tot 50.000 jongeren in 2021. “Het lijkt erop dat het in de wereld van bodybuilding genormaliseerd is. Dit maakt het niet minder schadelijk voor de gezondheid. Eén van de getuigen verklaarde dat anabolen je tijdelijk onvruchtbaar kunnen maken, een andere getuige zag een gebruiker door het lint gaan en vroeg zich af of dat het gevolg was van anabolen-gebruik”.

Geen vriendendienstje: gevangenisstraf

Voor het bepalen van de strafeis heeft de officier van justitie onder andere gekeken naar uitspraken van de rechtbank in vergelijkbare zaken. “Alleen een gevangenisstraf doet recht aan de ernst van deze zaak, gelet op de duur van de periode en de aard en frequentie van de handel in anabolen. Want, zoals gezegd, het Openbaar Ministerie volgt de lezing van verdachte dat het slechts een vriendendienstje was, niet.”