OM eist 9 jaar gevangenisstraf voor gooien van handgranaat en voorbereiden verijdelde aanslagen

‘’Midden in een dichtbevolkte woonwijk is een granaat waarvan de veiligheidspin was losgetrokken door een voordeurruit in een woning gegooid en daar tot ontploffing gekomen. Niet alleen de bewoners van die woning, maar ook willekeurige voorbijgangers hadden hierdoor gedood of zwaar verwond kunnen worden. Dat criminele conflicten op een dergelijke gewelddadige wijze worden beslecht midden in een woonwijk, met regelrecht oorlogstuig, is schokkend te noemen en tast het gevoel van veiligheid in de onze samenleving in hoge mate aan.’’

Met deze woorden motiveerde de officier van justitie vandaag voor de rechtbank in Almelo de strafeis – een gevangenisstraf van 9 jaar - tegen een 29-jarige man. Hij wordt ervan verdacht op 22 december 2016 een handgranaat te hebben gegooid in een woning aan de Auskamplanden in Enschede. De aanslag was gericht tegen de oprichter van Satudarah, maar deze was niet aanwezig. Wel waren anderen aan Satudarah te relateren personen aanwezig.

‘’Door deze ontploffing ging er niet alleen een schok door de bevolking van Enschede en daarbuiten, het bleek - achteraf gezien - ook het startschot van een lange reeks van zeer gewelddadige aanslagen die Twente meer dan een jaar in zijn greep zou houden’’, aldus de officier van justitie.

Deze gewelddadigheden slokten jarenlang een groot deel van de recherchecapaciteit op. Dit resulteerde in een reeks strafrechtelijke onderzoeken, die deels nog onder de rechter zijn. In 2020 kwam er capaciteit vrij die besteed kon worden aan nog openstaande incidenten, waaronder de aanslag met de handgranaat op 16 december 2016. Op dat moment bleek er ook aanvullend onderzoek mogelijk naar het DNA op de handgranaat. Dit leverde een match op met de 29-jarige man. Vervolgens werden ook de dossiers uit de andere strafrechtelijke onderzoeken nagelopen en werd hierin aanvullend bewijs gevonden voor de betrokkenheid van de 29-jarige.

Achtergrond van de gewelddadigheden is de jarenlange strijd tussen twee criminele groeperingen in Enschede. Het OM verdenkt de 29-jarige ook van voorbereidingshandelingen voor beschietingen van panden, waaronder café De Sport, gelieerd aan Satudarah. De beschietingen hebben overigens niet plaatsgevonden. Ze werden verijdeld door de aanhouding van de uitvoerder en onderschepping van een AK machinegeweer met bijbehorende munitie. De verdachte zou dat wapen en een cryptotelefoon met informatie voorhanden hebben gehad. Tot slot stonden op zijn tenlastelegging twee forse verduisteringen in dienstbetrekking, gepleegd in Limburg.

Nadat de man in beeld was gekomen als verdachte, heeft hij lang internationaal  gesignaleerd gestaan. Hij bleef lange tijd onder de radar, maar kon begin 2023 op grond van het Europees Arrestatiebevel in België worden aangehouden en overgeleverd.

Bij de strafmaat heeft de officier van justitie rekening gehouden met een onherroepelijke veroordeling van de man uit 2015 voor een gewelddadige overval/afpersing. Alles afwegende vindt de officier van justitie voor het gooien van de handgranaat, de voorbereidingshandelingen van andere aanslagen en de verduistering een gevangenisstraf van negen jaar passend.