OM eist taakstraf en voorwaardelijke gevangenisstraf voor poging zware mishandeling op Marktplein Ede: ‘Zijn slachtoffer vloog door de lucht’

Het Openbaar Ministerie eist een taakstraf van 200 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 4 maanden tegen een 20-jarige verdachte uit Ede voor een poging zware mishandeling: op 14 januari 2023 reed hij bewust en met flinke snelheid met een auto op een persoon in. “Het slachtoffer vloog letterlijk door de lucht en het mag een wonder heten dat hij er niet erger vanaf is gekomen”, aldus het OM.

In een kroeg in Ede ontstaat op 14 januari 2023 in de nacht een opstootje omdat een vrouw door een paar mannen wordt benaderd. Zij verlaat het etablissement en haar zoon stapt in een auto om haar te zoeken. Haar zoon, hij moest zich vandaag als verdachte voor de meervoudige strafkamer in Arnhem verantwoorden, raakt daarop naar eigen zeggen in paniek. Bovendien is hij, zo stelt hij later bij de politie, op dat moment ‘stomdronken’.

Een groepje personen waartoe de mannen behoren die de moeder benaderden, loopt even later vanuit het café over het Marktplein. Hoewel het Marktplein voetgangersgebied is en dus verboden terrein voor auto’s, draait verdachte toch het plein op. Dan geeft hij, zo stellen getuigen achteraf in hun verklaringen, ineens flink gas.

Eén van de twee mannen op wie verdachte af koerst –hoe hard precies is nooit duidelijk geworden- weet op tijd weg te springen. Het andere slachtoffer wordt wel geraakt, hij vliegt door de lucht en komt vervolgens hard op de grond terecht. Het letsel blijft wonderbaarlijk genoeg beperkt tot een gekneusde heup, gekneusde enkel en wat schaafwonden.

De verdachte vlucht vervolgens naar Duitsland. Op verzoek van zijn advocaat keert hij de dag erna terug om zich bij de politie te melden.

Inmiddels geeft de man toe spijt te hebben en de geleden schade te willen vergoeden. De officier van justitie vandaag tijdens de motivering van zijn eis: “Met name het van een auto gebruik maken als een soort wapen is een heel ernstig feit, bovendien is dat onder invloed van alcohol gepleegd. Hiervoor bestaat geen enkele rechtvaardiging. Bovendien is verdachte al eerder met politie en justitie in aanraking geweest.”

Naast de taakstraf en de voorwaardelijke gevangenisstraf met daaraan een heel pakket aan bijzondere voorwaarden vordert het OM een ontzegging van de rijbevoegdheid van 547 dagen, waarvan 221 dagen voorwaardelijk. De 20-jarige verdachte hoeft wat de officier van justitie betreft niet terug de gevangenis in: “We hebben te maken met een relatief jonge verdachte met nog een heel leven voor zich. Terug de gevangenis in lijkt mij op de lange termijn geen goede zaak.”

Tot slot is vandaag een tweede zaak meegenomen die nog tegen verdachte open stond, dat ziet op eenvoudige mishandeling van zijn ex-vriendin en het vernielen van de auto van haar moeder, gepleegd in februari 2022. Die feiten acht het Openbaar Ministerie bewezen: naast de aangiftes zijn er camerabeelden.