OM: 10 jaar cel voor 28-jarige man voor doden 23-jarige echtgenote

De officier van justitie eiste vandaag een gevangenisstraf van 10 jaar tegen de man uit Hendrik-Ido-Ambacht die volgens het OM verantwoordelijk is voor de dood van zijn 23-jarige vrouw. De politie vond haar eind november 2019 in een woning aan de Perengaarde in Hendrik Ido Ambacht, nadat de man zelf had aangegeven haar gedood te hebben.

Politiebureau

Op 26 november 2019 komt de verdachte het politiebureau in Hendrik-Ido-Ambacht binnengelopen. Hij vertelt daar dat zijn vrouw hem heeft aangevallen, hij zichzelf heeft verdedigd en haar lichaam in zijn huis ligt. Wanneer de politie de betreffende woning betreedt, vinden zij daar inderdaad het lichaam van een vrouw. Uit onderzoek blijkt later dat zij al enkele dagen tot een week voordat de politie het lichaam heeft aangetroffen moet zijn overleden. De verdachte wordt direct aangehouden en zit sindsdien vast.

Zelfverdediging

Tijdens het eerste verhoor geeft de man aan dat hij zijn vrouw een week geleden om het leven heeft gebracht. Hij vertelt verder dat zijn partner hem het leven zuur maakte, ontzettend jaloers was en regelmatig agressief gedrag vertoonde. Op de dag van haar dood heeft zij hem zo ernstig mishandeld dat hij vreesde voor zijn leven. Hij heeft haar toen bij de keel gepakt en gewurgd. Ook tijdens latere verhoren blijft de man bij deze lezing: het slachtoffer was jaloers en mishandelde hem. Op die bewuste dag was hij bang de mishandelingen niet te overleven en zag hij geen andere mogelijkheid dan haar weg te duwen en zijn beide handen om haar nek te zetten, waardoor zij uiteindelijk om het leven is gekomen.

Uit onderzoek blijkt dat het verhaal van de verdachte op een paar punten wordt ondersteund. Zo is zijn bloed aangetroffen in de woning. Ook had hij foto’s van verschillende verwondingen op zijn gezicht die volgens hem door het slachtoffer zijn aangebracht. Daarnaast verklaren flatgenoten dat het jonge stel een keer ruzie had in de lift, waarbij het slachtoffer verbaal agressief was en verdachte duwde, maar hij zelf niets deed. Andere buren hebben wel eens gegil gehoord. “Maar,” zei de officier vandaag op zitting “Omdat het slachtoffer overleden is, kan niet worden vastgesteld of de verdachte over alles de waarheid spreekt.”

Noodweer

Volgens de officier van justitie staat vast dat verdachte zijn vrouw om het leven heeft gebracht, hij heeft dit ook bekend. De vraag is echter of er in deze zaak sprake is van noodweer(exces). De officier van justitie is van mening van niet. De verdachte heeft volgens de officier de grenzen van de noodzakelijke verdediging ruim overschreden en kan daarom geen beroep doen op noodweer(exces).

De officier gaf vandaag op zitting aan dat de verdachte verschillende keren de mogelijkheid heeft gehad om zich die bewuste avond aan de situatie te onttrekken en weg te gaan. “Tijdens de mishandeling kon hij haar van zich afduwen en de woning verlaten en daar de politie (laten) waarschuwen of anderszins hulp kunnen inschakelen,” aldus de officier. Ook tijdens het verwurgen van het slachtoffer had verdachte nog kunnen stoppen en weggaan.

De officier: “Er waren dus meerdere momenten waarop hij anders had kunnen handelen en ook anders had moeten handelen om escalatie te voorkomen. De gelegenheid was er, het waren reële en redelijke mogelijkheden, maar hij deed iets anders: hij grijpt haar bij keel terwijl zij op haar rug op de bank ligt en houdt net zolang vast tot zij niet meer leeft.”

Wel gaf de officier vandaag aan geen bewijs te hebben gevonden dat wijst op een vooropgezet plan om het slachtoffer om het leven te brengen. Daarom is er volgens haar in deze zaak geen sprake van moord, maar van doodslag.

Strafeis

Volgens het OM is in deze zaak alleen een langdurige gevangenisstraf passend: “Verdachte heeft zijn nog jonge echtgenote om het leven gebracht, een onomkeerbare daad die veel verdriet bezorgt aan de nabestaanden,” aldus de officier vandaag op zitting. “Ook al was zij jegens haar echtgenoot vaak onredelijk en agressief van tong, zij zal dankzij verdachte nooit meer de kans krijgen om dat gedrag aan te passen, daarvan te leren en een goed leven op te bouwen.”

Daarnaast neemt de officier het verdachte zeer kwalijk dat hij de familie van het slachtoffer meer dan een week in het ongewisse heeft gelaten. De officier: “Pas na de aanhouding van verdachte, horen ze via de vader van verdachte dat hun dochter en familielid niet meer in leven is.”

Met het oog op de ernst van het feit en de hier bovengenoemde omstandigheden eiste de officier vandaag een gevangenisstraf van 10 jaar tegen de verdachte. De rechtbank doet naar alle waarschijnlijkheid 4 augustus uitspraak.