16 jaar cel geëist voor dodelijke schietpartij Westkousdijk

Het Openbaar Ministerie heeft 16 jaar celstraf geëist tegen een 23-jarige Rotterdammer die op 3 juli vorig jaar een 25-jarige plaatsgenoot neerschoot. Het slachtoffer bezweek enkele dagen later aan zijn verwondingen.

Conflict

Uit onderzoek komt al vrij snel na de schietpartij naar voren dat de verdachte en het slachtoffer een conflict hebben. Op die bewuste avond van 3 juli ziet de verdachte het slachtoffer in tegengestelde richting op de Schiedamseweg rijden. Op camerabeelden is te zien hoe de verdachte keert en achter de auto, met op de achterbank het slachtoffer, aanrijdt. Op de Westkousdijk ontstaat een confrontatie waarbij de verdachte een vuurwapen trekt en op het slachtoffer schiet, die in het hoofd wordt geraakt. Daarna slaat verdachte direct op de vlucht. 

Italië

Gedurende het onderzoek wordt via onder andere Bureau Rijnmond en Opsporing Verzocht een foto van de verdachte verspreid. Uiteindelijk ontdekt het onderzoeksteam dat de verdachte in Italië zit. Daar wordt hij door de Italiaanse politie aangehouden en vervolgens overgeleverd aan Nederland.

Volgens het Openbaar Ministerie is er sprake van moord en is een langdurige celstraf op zijn plaats. Niet alleen vanwege de uiterst gewelddadige manier waarop het slachtoffer op klaarlichte dag in een woonwijk uit het leven is gerukt, maar ook omdat vuurwapengeweld in Rotterdam keihard aangepakt moet worden.

“Verdachte is, samen met heel veel anderen, verantwoordelijk voor het feit dat er vorig jaar meer dan 75 schietincidenten waren in Rotterdam”, aldus de officier van justitie. “Dat zijn er ruimschoots meer dan in welk voorafgaand jaar dan ook. De straf in deze zaak moet ook tot uitdrukking brengen dat we hier in Rotterdam klaar zijn met het wapenbezit en wapengebruik.”