Celstraf geëist voor brandstichting Alblasserdam

Het is maandag 29 augustus 2021 rond half 4 uur in de ochtend als bewakingscamera’s vastleggen hoe twee personen een ruit inslaan van een kantoorpand aan de Edisonweg in Alblasserdam. Vervolgens is te zien dat er benzine naar binnen wordt gegoten en dat het gebouw in brand wordt gezet. Het pand loopt door de vlammen grote schade op. Tegen één van de verdachten van deze brandstichting is vandaag 30 maanden cel geëist.

Het incident valt samen met een aantal andere heftige gebeurtenissen in en rondom Alblasserdam in de zomer van 2021. Zo worden er onder andere dreigbrieven bezorgd op verschillende adressen in het dorp en worden bij twee woningen zware explosieven geplaatst. In één geval gaat de bom af en dat zorgt voor grote schade aan het pand, maar bovenal een enorm gevoel van onveiligheid bij de mensen die in de wijk wonen. De dreigementen lijken allemaal gericht op één persoon die regelmatig in Alblasserdam verblijft en daar zijn kennissenkring heeft.

IN EEN GEHUURDE AUTO NAAR HET VERKEERDE PAND

Het specifieke kantoorpand waar brand wordt gesticht, zo ontdekt het onderzoeksteam al snel, kan niet aan deze bedreigde persoon gelinkt worden. Dat geldt wel voor een gehuurde ruimte aan de andere kant van dit bedrijfsverzamelgebouw. Het lijkt er dus heel sterk op dat de brandstichters het verkeerde pand in lichterlaaie zetten.

Het onderzoeksteam ontdekt dat de auto waarin de twee verdachten naar het bedrijfspand rijden, is gehuurd in Rotterdam. Deze auto wordt in beslag genomen en uitgebreid onderzocht. Aan de hand van de boordcomputer en telecomgegevens van de verdachte kan worden gereconstrueerd waar de auto allemaal is geweest. En dat is onder andere bij een tankstation in Breda. Als de camerabeelden van het tankstation nader worden bekeken is de verdachte de avond voor de brand te zien terwijl hij een jerrycan met benzine aan het vullen is en even later binnen afrekent. De kleding die de verdachte op dat moment aan heeft komt exact overeen met de kleding die één van de gemaskerde brandstichters een paar uur later bij het kantoorpand draagt.

ZWIJGENDE VERDACHTE

De verdachte heeft tijdens zijn verhoren niets willen verklaren. Dat terwijl de zeer belastende feiten en omstandigheden om een uitleg vragen. En dat is meegenomen in de strafeis, aldus de officier van justitie ter zitting. ‘In het nadeel van verdachte moet meegewogen worden dat hij geen enkele verantwoordelijkheid heeft willen nemen voor het feit dat hem wordt verweten, noch heeft hij willen zeggen met wie hij was die avond. Hij heeft niet willen meewerken aan het strafrechtelijk onderzoek.’

De rechter doet over twee weken uitspraak.