Tien jaar cel doodslag Chaam (N-B)

Het Openbaar Ministerie (OM) Zeeland-West-Brabant heeft vandaag een gevangenisstraf van tien jaar met aftrek van voorarrest geëist tegen een 37-jarige inwoner uit Chaam. Hij wordt er van verdacht dat hij met één schot een man heeft gedood. Dat gebeurde op 28 juni vorig jaar in de woonplaats van de verdachte. “Het gaat hier om de meest fundamentele inbreuk op het hoogste recht van de mens: het recht op leven”, stelt de officier van justitie.

Een slepende ruzie en een brandstichting liggen vermoedelijk ten grondslag aan het schietincident, dat plaatsvond aan de Bredaseweg in Chaam. Ten tijde van het schietincident waren er verschillende personen in de woning waaronder enkele kinderen. Na het gerichte schot overleed het slachtoffer ter plekke aan de verwondingen, hulpdiensten konden hem niet meer redden. Kort voor het schieten bleek dat er bij de woning enkele auto’s in brand stonden en zou er ook vlak bij de woning brand gesticht zijn. Maar ondanks dat er geen gevaar was voor de mensen in de woning en het slachtoffer weg wilde lopen werd hij met een gericht schot van een vuurwapen door de verdachte dodelijk geraakt.

Volgens de officier van justitie heeft de verdachte zich schuldig gemaakt aan doodslag. Hij heeft met zijn handelen een onomkeerbare inbreuk gemaakt op het recht van leven. Voor de nabestaanden en de samenleving in het algemeen is het schokkend dat iemands leven wordt ontnomen. Er kan geen sprake zijn van noodweer of psychische overmacht volgens de officier.