Twaalf jaar cel en TBS geëist in gewelddadige woningoverval Ulvenhout

Zeven familieleden werden in juni 2017 slachtoffer in een zeer gewelddadige woningoverval in Ulvenhout. De slachtoffers werden met een honkbalknuppel geslagen, vastgebonden en beroofd. De vader van het gezin overleefde ternauwernood en kampt met hersenletsel. Het OM eiste 12 jaar cel en TBS voor de jongemannen.

De verdachten bekennen betrokken te zijn bij de overval. Ze zouden voorbereidingen hebben getroffen door een honkbalknuppel mee te nemen, tieraps en ductape, een vloeistof om in het gezicht van de bewoners te spuiten.

Honkbalknuppel

Vanaf het moment dat de twee twintigers met een bivakmuts de woning binnendrongen was het geweld excessief. Eerst worden het echtpaar zeer hardhandig naar de grond gewerkt, daarna de kinderen waarvan de jongste 13 jaar was. Een van de slachtoffers heeft 112 kunnen bellen. In Opsporing Verzocht werd een geluidsfragment uitgezonden waarop een deel van de overval te horen was en beelden van het pinnen met de gestolen passen om tot de verdachten te kunnen komen. Zij werden eind oktober 2017 aangehouden.

Leed

De vader des huizes had door de klappen op zijn hoofd kunnen overlijden, is de stellige overtuiging van de officier van justitie. Dat maakt de verdenking van beide verdachten gekwalificeerde poging doodslag en diefstal in vereniging. ‘Het leed dat de verdachten hebben berokkend, was niet voorbij na het verlaten van de woning’, zo stelde de officier vandaag tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak. De moeder des huizes moest haar man in een lang revalidatietraject begeleiden en zien dat de vier kinderen allen kampten met posttraumatische klachten en moeite hadden de draad weer op te pakken op hun werk of op school en in hun leven.

Beveiliging voor de maatschappij

De verdachten zijn eerder veroordeeld voor vergelijkbare feiten en zaten beiden nog in een traject na een PIJ-maatregel (jeugd TBS). De verdachten kennen elkaar vanuit de Justitiële Jeugdinstelling. De officier betoogde dat de behandelingen bij beide verdachten weinig effect hebben gesorteerd. De officier eiste voor beide een TBS-maatregel met dwangverpleging en een gevangenisstraf voor de duur van 12 jaar.