Snelrecht voor rondreizende verdachten diefstal

Mobiel banditisme, OMZWB antwoordt met snelrecht.

De zaterdagmiddag 24 november aangehouden verdachten van ‘mobiel banditisme’ blijven langer vast en moeten zich op 6 december 2018 voor de snelrechter in Breda verantwoorden.

De politie Zeeland-West-Brabant trof op zaterdagmiddag 24 november in Bergen op Zoom in de auto van drie mannen (24, 27 en 30 jaar) veel goederen aan waarvan vermoed wordt dat ze van diefstal afkomstig waren. De politie werd getipt door winkeliers in Rucphen die op de groepsapp elkaar informeerden over deze verdachten en hun mogelijke (pogingen tot) diefstallen. Ook maakten de ondernemers foto’s van de mannen en hun voertuig.

De mannen zonder vaste woon of verblijfplaats worden verdacht van diefstal van cosmetica, kleding, schoenen en vele andere goederen. Zij zullen zich volgende week voor de snelrechter moeten verantwoorden. Tot die tijd zitten ze vast.

De landelijke aanpak van mobiel banditisme maakt Nederland minder aantrekkelijk voor mobiele bendes. De schade veroorzaakt door rondreizende bendes is groot. Mobiel banditisme is een paraplu-begrip voor het stelselmatig en (meestal) in georganiseerd verband plegen van vermogensdelicten. Hieronder vallen onder andere diefstal van auto’s, inbraak in auto’s, woninginbraak, winkeldiefstal, ladingdiefstal, straatroof, zakkenrollerij, ram- en plofkraken en heling. Dit leidt tot verstoorde concurrentieverhoudingen, onevenredige inzet van toezicht en handhaving, financiële schade voor het bedrijfsleven en bijvoorbeeld hogere verzekeringspremies en extra veiligheidsmaatregelen die de samenleving als geheel bekostigt. Detailhandel Nederland spreekt alleen al in het kader van winkeldiefstallen over honderden miljoenen schade. Het OM staat voor een stevige aanpak van verdachten van mobiel banditisme.