Celstraffen voor fatale roofoverval Betuwestraat Tilburg

Vier mannen stonden vandaag in de Bredase rechtbank terecht voor de dood van een 48-jarige Tilburger

Vier mannen stonden vandaag in de Bredase rechtbank terecht voor de dood van een 48-jarige Tilburger. Het slachtoffer overleed op 15 september 2015 in zijn woning aan de Betuwestraat. Drie van de vier mannen hoorden vandaag vanwege de woningoverval die de dood tot gevolg had, jarenlange gevangenisstraffen eisen. De vierde verdachte hoort morgen zijn strafeis van het OM. Hij moet zich dan voor meer delicten met een vuurwapen verantwoorden.

Met vuurwapens binnen

Twee verdachten van 21 jaar uit Spijkernisse zijn volgens het OM in de woning geweest en hebben het slachtoffer beroofd en gedood. Tegen een van deze mannen, die nog in een (jeugd-) TBS-maatregel liep ten tijde van het plegen van de roofmoord, eiste het OM een celstraf van 9 jaar en TBS. De andere verdachte die direct bij de dood  van de Tilburger betrokken is, hoort dinsdag zijn strafeis; hij moet zich ook voor andere geweldsfeiten verantwoorden. Bij deze feiten, gepleegd in Spijkernisse en Tilburg, zou verdachte ook een vuurwapen hebben gebruikt.

De tipgever en de chauffeur

De officier vindt de chauffeur die de twee hoofdverdachten naar de woning van het slachtoffer bracht medeplichtig aan de gekwalificeerde doodslag die leidde tot de dood van de Tilburger. Rekening houdend met zijn blanco strafblad ziet het OM een onvoorwaardelijke celstraf van vijf jaar als passend. De officier betoogde dat deze man wist wat er zou gaan gebeuren en acht hem medeplichting. Hetzelfde geldt voor de tipgever. De Haagse verdachte gaf de mannen uit Spijkernisse gedetailleerde informatie over de beoogde buit bij zijn schoonvader. Dat maakt hem uiteindelijk medeverantwoordelijk voor de dodelijke afloop: zes jaar cel.