Aanpak driehoek: relschoppers uit anonimiteit halen

Op zondag 21 november en maandag 22 november waren er ongeregeldheden in Roosendaal. Hierbij is onder andere brand gesticht bij een basisschool, een kinderdagverblijf en een auto. Bij deze onrust werd veelvoudig gebruik gemaakt van zwaar vuurwerk. Op zondag en maandag werden in totaal 22 aanhoudingen verricht. Ruim de helft van de aangehouden personen is minderjarig, de jongste is zelfs maar 13 jaar oud.

Van de aangehouden personen krijgen er 14 een boete voor o.a. verstoren openbare orde en/of samenscholing. 1 persoon kreeg een verwijzing naar bureau Halt en 1 minderjarige moet zich nog verantwoorden voor de rechter voor opruiing. Tegen 3 verdachten loopt nog een onderzoek op verdenking van brandstichting. Van 3 personen is de zaak geseponeerd. 

Snel optreden fungeert als duidelijk signaal

Afgelopen twee weekenden is het relatief rustig gebleven, maar was de driehoek wel voorbereid op eventuele ongeregeldheden. De aanpak van de driehoek (gemeente Roosendaal, politie en het OM) is erop gericht om de harde kern van de relschoppers uit de anonimiteit te halen. Dit houdt in dat door middel van aanhoudingen een duidelijk signaal wordt gegeven aan de omgeving van de relschopper.

De driehoek blijft nauw samenwerken in de aanpak van vuurwerkoverlast. Hier speelt het monitoren van de wijken een grote rol in. Bij ongeregeldheden wordt snel en streng opgetreden. Zo werd er op zaterdag 4 december snel geschakeld bij de vernieling van een bushokje. Hierbij werden 3 minderjarige jongens aangehouden en doorverwezen naar bureau Halt. Ook werd er donderdagavond 8 december in een woning aan de Sportstraat een grote hoeveelheid illegaal vuurwerk in beslag genomen. Het gaat om 46 kilogram cobra’s. De politie kwam het vuurwerk op het spoor mede dankzij anonieme tips. Op het moment dat het vuurwerk werd gevonden was er niemand thuis. De bewoner zal zich op een later moment bij de politie moeten verantwoorden.

Deze aanpak zet de driehoek voort richting de jaarwisseling. Voor het resterende van 2021 hebben de politie en het Openbaar Ministerie extra onderzoekscapaciteit beschikbaar gemaakt voor mogelijke onrust, controles i.v.m. vuurwerkbezit en grotere onderzoeken naar vuurwerkhandelaren. Zichtbaar en onzichtbaar. Zo wordt er regelmatig een drone ingezet om verschillende wijken extra goed in beeld te krijgen.