Voortvluchtige drugscrimineel aangehouden op Schiphol

Dinsdag is op Schiphol een 55-jarige man uit ’s-Hertogenbosch aangehouden. De man was eerder veroordeeld in een omvangrijke drugszaak en sinds de uitspraak spoorloos.

De man werd vorig jaar veroordeeld tot een gevangenisstraf van 8 jaar in onderzoek Proteus. Als opdrachtgever zou hij meerdere drugslabs hebben aangestuurd. Tijdens de zitting in de zaak bleek onder meer dat er sprake was van een nauwe samenwerking met drugskartels uit Mexico. Uit opgenomen gesprekken in het kantoortje van een zogeheten ketelbouwer werd duidelijk dat de man zichzelf de ‘methman’ noemde en dat hij geld betaalde aan een ketelbouwer.

Geschorst

De verdachte was geschorst tot aan de uitspraak in eerste aanleg, maar verscheen daar niet op 10 juni 2022. Sinds de uitspraak stond hij internationaal gesignaleerd en startte de politie een onderzoek naar zijn verblijfplaats. Gisteren werd hij op Schiphol aangehouden door de Koninklijke Marechaussee nadat hij vanuit Zuid-Afrika terugkeerde. Kort daarvoor had de man via zijn raadsman aangegeven zich te willen melden. Alle veroordeelden van Proteus zitten nu vast.

De veroordeling is nog niet onherroepelijk. Op dit moment loopt de zaak in hoger beroep.