Wendela Mulder eerste liaisonmagistraat in Londen

Het Verenigd Koninkrijk (VK) maakt niet langer deel uit van de Europese Unie. De Brexit heeft de nodige veranderingen tot gevolg voor onderlinge (handels)relaties tussen het VK en Nederland. Dat geldt ook voor rechtshulprelaties. Voor het eerst in de geschiedenis van het Openbaar Ministerie (OM) is er daarom een liaisonmagistraat aangesteld in Londen: Wendela Mulder. Wendela Mulder is geaccrediteerd voor Engeland, Wales, Schotland en Noord – Ierland.

Wendela Mulder (54 jaar) was sinds januari 2019 Advocaat–Generaal bij het Ressortsparket. Daarvoor werkte zij jarenlang als teamleider Fraude en senior officier van justitie bij het Functioneel Parket.

Liaisonmagistraat

De liaisonmagistraat zorgt voor de verbinding tussen de justitiële autoriteiten in het VK en Nederland. Ter plaatse bouwt de liaisonmagistraat een relevant netwerk op. Het OM wil de internationale samenwerking intensiveren, omdat criminaliteit niet ophoudt bij de landsgrenzen en steeds internationaler wordt. De noodzaak tot internationale samenwerking neemt daardoor ook toe. Dit geldt met name voor grotere zaken, zoals internationale fraude, mensensmokkel, witwassen, afpakken, terrorisme, cybercriminaliteit, internationaal opererende drugskartels en andere vormen van criminaliteit waarbij mensen, goederen, data of geld de wereld overgaan.

De liaisonmagistraat vormt daarmee een essentiële schakel tussen het Nederlandse en het buitenlandse OM waar de liaisonmagistraat is gestationeerd.

Reeds in Rome en Madrid

Het OM heeft sinds 2014 al een liaisonmagistraat in Italië (Rome) en sinds medio 2019 ook in Spanje (Madrid). Het is de bedoeling dat in de toekomst het aantal liaisonmagistraten in het buitenland verder wordt uitgebreid.