Politie schoot uit noodweer op dreigende verdachte Bergen op Zoom

Op 21 juni 2020 om ongeveer half vijf ‘s ochtends schoot een agent tweemaal op een verdachte bij een woning aan de Paulus Buyslaan in Bergen op Zoom. De Rijksrecherche onderzocht de zaak. Het OM ziet het schieten als noodweer. De man bedreigde zijn ex-partner, haar zoontje en de politie met messen.

Rond drie uur die nacht kreeg de politie meerdere meldingen van een ruzie in een woning. De uitgerukte eenheden troffen ter plaatse een schreeuwende man aan met een mes in zijn hand. De man reageerde niet op bevelen van de politie om het mes te laten vallen, noch op een waarschuwingsschot. De politie vreesde voor geweld tegen de aanwezige vrouw en haar jonge kind en wilde de man zo snel mogelijk aanhouden.

Bodycam 

De politieagent die de schoten loste, droeg een bodycam. Uit deze beelden en uit getuigenverklaringen blijkt dat de politie had te maken met een verdachte die buiten zinnen was, één en later twee messen in zijn handen had en daarmee dreigde. De man daagde de politie ook uit. Gezien de situatie oordeelt het OM dat de agent gebruik mocht maken van het dienstwapen vanwege het dreigende gevaar en het ontbreken van andere keuzes. 

Bedreiging

De man is in oktober 2020 door de rechter veroordeeld voor de bedreigingen van zijn vriendin en de politie op die avond.