Agent handelde rechtmatig bij schietincident Den Hoorn

Op 22 juni 2022 was er op de Harnaschdreef te Den Hoorn een schietincident. Daarbij schoot een agent één keer op een man die met een mes dreigde. Die liep daarbij een dwarslaesie op. De Rijksrecherche deed zoals gebruikelijk onderzoek naar het politieschietincident. Het OM concludeert op basis van het Rijksrecherche-dossier dat de agent uit noodweer heeft gehandeld.

Meerdere agenten in uniform kwamen die dag af op een melding van een man die dreigde met het in brand steken van zichzelf of een woning. Ter plekke gearriveerd kwam de man op de politieauto af. Hij kwam verward over en reageerde agressief. Terwijl de politie probeerde contact met hem te maken, rende hij plotseling een woning in en kwam kort daarop met een mes naar buiten op de politieagenten af.

Zij riepen hem meermalen aan, zeiden dat ze van de politie waren en probeerden hem zover te krijgen dat hij het mes neerlegde. Daarop reageerde hij niet. Hij reageerde ook niet toen één van de agenten hem van afstand probeerde te ‘pepperen’. Een agent bracht zichzelf in veiligheid door over een sloot te springen.

Dwarslaesie

Hierop begon de man met het mes in de richting van één van de andere agenten te lopen en naderde hem tot op korte afstand. De agent schoot daarop de man in het bovenlichaam waardoor die een dwarslaesie opliep.

Hierop startte er een onderzoek van Rijksrecherche. Dat is gebruikelijk wanneer bij een politieschietincident iemand gewond raakt of overlijdt. De Rijksrecherche heeft het onderzoek afgerond en het dossier ter beoordeling overgedragen aan de officier van justitie.

Noodweer

De officier concludeert op basis van het dossier dat de agent een beroep op noodweer toekomt. De agent vreesde terecht voor zijn leven en schoot om zich te verdedigen. De zaak is hiermee wat het OM betreft afgedaan.