‘Het debat moet de ruimte krijgen, strafbare uitlatingen niet’

Gisteren en vandaag stonden 22 personen voor de Amsterdamse rechtbank die ervan worden verdacht discriminerende en seksistische uitingen, bedreigingen en oproepen tot strafbare feiten te hebben gedaan op social media. De door het OM strafbaar geachte uitingen zijn gericht tegen Sylvana Simons, maar in een aantal gevallen ook tegen mensen met een donkere huidskleur in het algemeen.

De officieren van justitie in hun requisitoir van vanmiddag: “Een debat mag uiteraard gevoerd worden, ook op scherpe wijze. Dit is vereist voor een samenleving waarin pluralisme, tolerantie en ruimdenkendheid zo van belang zijn. Juist ook voor standpunten van andersdenkenden moet ruimte zijn. Dat die ruimte er is betekent ook dat uitingen anderen kunnen en mogen krenken, shockeren of storen. Maar waar debat en kritiek omslaan in beledigende, discriminerende, opruiende of bedreigende berichten worden de grenzen van strafbaarheid overschreden. De verdachten hebben Simons in strafrechtelijke zin beledigd vanwege haar achtergrond en haar huidskleur. Wie de uitlatingen leest ziet dat het gaat om verbale klappen in het gezicht.”

Ingrijpen

Omdat het om strafbare uitingen gaat, om massale reacties in een kort tijdbestek  ten aanzien van een publiek figuur, en deze reacties voor maatschappelijke onrust zorgen, is het aan het OM om in te grijpen. “Strafrechtelijk ingrijpen dient, naast Simons als slachtoffer, ook de samenleving als geheel. Het debat moet ruimte krijgen, strafbare uitlatingen niet”, aldus de officieren.

Geldboetes

Bij het bepalen van de strafeisen heeft het OM de racistische achtergrond van de uitingen meegewogen, zoals voorgeschreven in de Aanwijzing Discriminatie van het OM. Tegen de twaalf mannen en één vrouw die vanmiddag voor de rechter stonden eisten de officieren een geldboete van € 250,= op verdenking van eenvoudige belediging. Vanochtend hoorden drie mannen uit Eindhoven, Rotterdam en Ter Apel geldboetes van € 300,= tot € 450,= tegen zich eisen wegens groepsbelediging, belediging van Simons en aanzetten tot discriminatie en geweld.

Bedreiging

Gisteren werd tegen vier mannen variërend van 24 tot 42 jaar een werkstraf van 60 uur geëist wegens opruiing en belediging. Tegen een 37-jarige man werd 80 uur werkstraf geëist wegens verdenking van bedreiging, opruiing, belediging, aanzetten tot discriminatie en geweld en groepsbelediging. Een 15-jarige jongen uit Veendam hoorde een leerstraf tegen zich eisen wegens bedreiging.

De rechtbank doet op 18 mei uitspraak.