Celstraffen geëist voor grootschalige hennepteelt in Emmeloord en Lelystad

Tegen vijf mannen uit Almere en De Meern, die verdacht worden van grootschalige hennepteelt, heeft de officier van justitie vandaag gevangenisstraffen geëist van twaalf en 24 maanden. In het onderzoek naar deze criminele organisatie werden twee zeer grote hennepkwekerijen opgerold, in Emmeloord en Lelystad.

Het onderzoek startte op basis van informatie over de vermissing van een van de vijf verdachten in januari 2018. Een week later werd hij gevonden in Heerlen met in zijn auto diverse belastende documenten. Dit leidde op 9 februari op het aantreffen van een in werking zijnde hennepkwekerij aan de Havenstraat in Emmeloord met bijna tweeduizend planten. Ook werden er tienduizend stekken gevonden. Een maand later werd er in de Asfaltstraat in Lelystad een tweede kwekerij gevonden met ruim vijfduizend planten.

Uit het verdere onderzoek kwam een beeld naar voren van een criminele organisatie, die op professionele manier en met een duidelijke taakverdeling, zich bezighield met grootschalige hennepteelt. Grote bedrijfspanden werden geworven via katvangers. De panden werden vermomd zodat het bonafide bedrijven leken. Zo was de dekmantel van het pand in Emmeloord een schoonmaakbedrijf en in Lelystad zou het gaan om de verhuur van koelcellen. De panden werden ingericht in een aantal hokken waarin de planten in verschillende stadia werden gekweekt zodat er wekelijks kon worden geoogst. De elektriciteit werd illegaal afgetapt; knippers werden vroeg in de ochtend of laat in de avond naar en van de kwekerijen gebracht.

De vijf verdachten hadden een duidelijke taakverdeling. De 36- en 32-jarige verdachten uit Almere regelden de panden en de katvangers. De 36-jarige zorgde voor de planning, de begroting, de inkoop van materiaal en de werving en het vervoer van de knippers. Bij hem is ook een wapen aangetroffen. De 32-jarige verdachte zorgde dat de activiteiten werden verhuld en betaalde de huur. Hij wordt daarnaast verdacht van witwassen. De 33-jarige verdachte uit De Meern had kennis van het telen en zorgde voor de planten. De 49-jarige verdachte uit Almere zorgde voor het aansluiten van de elektriciteit en de inkoop van materialen. De 51-jarige verdachte, tenslotte, stond aan het hoofd van de criminele organisatie. Ook toen hij in de gevangenis zat, stuurde hij de activiteiten aan.

De totale criminele winst – ook voor eerdere oogsten - is berekend op bijna 8 ton. De officier van justitie eiste dat dit bedrag zou worden afgepakt. Ook moet de geleden schade door energieleverancier Liander van ruim twaalfduizend euro worden vergoed. Bij zijn strafmaat hield de officier van justitie rekening met de professionele werkwijze, de omvang van de activiteiten, de gevolgen voor de volksgezondheid en het ondermijnende karakter van hennepteelt. Als celstraffen eiste hij twaalf maanden cel tegen de 33-jarige man uit De Meern en de 49-jarige man uit Almere. Tegen de twee verdachten van 36 en 51 jaar eiste hij een celstraf van 24 maanden. De behandeling van de zaak gaat deze week verder. Dan zal de officier ook de strafeis tegen de vijfde verdachte uitspreken.