8 jaar cel geëist voor drugshandel en witwassen

Eén team, één taak, één straf. De officier van justitie eiste maandag 10 februari voor de rechtbank in Almelo dezelfde straf tegen drie mannen uit Hengelo, Emmen en Arnhem (30, 28 en 33 jaar). Hij eiste tegen alle drie acht jaar cel. De mannen worden verdacht van grootschalige drugshandel en witwassen.

In oktober en november 2018 deed de politie invallen in Emmen en Roermond. Daarbij zijn ongeveer 100 kilo harddrugs in beslag genomen. In totaal staan deze week zes mannen terecht voor drugshandel en witwassen. Ze zouden in anderhalf jaar drie miljoen euro hebben witgewassen.

De politie kwam de verdachten op het spoor door de ‘meekijkoperatie’ Goliath, waarbij de politie en het Openbaar Ministerie Oost-Nederland toegang wisten te krijgen tot het versleutelde berichtenverkeer via de chatapp Ironchat. Criminelen dachten via deze app onbespied met elkaar te kunnen communiceren. De officier tijdens de zitting: “Uit de chats kan worden afgeleid, zeker ook in combinatie met verklaringen, dat verdachten zich langdurig hebben beziggehouden met drugshandel en witwassen.”

Volgens de officier is er sprake van “een professioneel, modern opererend crimineel samenwerkingsverband, gericht op harddrugs, met afgeschermde - althans dat dachten ze – communicatie. Ze maakten gebruik van het darkweb, bitcoingeldstromen en een (klein) wagenpark vol verborgen ruimten. Er werd op grote schaal gehandeld, getuige de enorme hoeveelheden drugs die zijn aangetroffen en de geldstromen die in beeld zijn gebracht vanuit de bitcointransacties.”

De officier van justitie vindt dat de handelwijze van de groep langdurige onvoorwaardelijke straffen rechtvaardigt. Wat hem betreft is die straf voor de drie verdachten gelijk. De officier redeneert: “Eén team, één taak, één straf.”

De verdachten hadden een eigen rol; zo was de 30-jarige uit Hengelo de man van de financiële administratie en de bitcoinhandel. De 33-jarige man uit Arnhem hield zich bezig met het transport en de contacten met de leveranciers. De 28-jarige verdachte uit Emmen was veel op pad om geld te wisselen of uit te betalen.

In totaal staan er deze en komende week zes verdachten voor de rechter. Er zijn meerdere zittingsdata gepland: 10, 11, 14, 17 en 18 februari. Tegen de drie anderen wordt later deze week een straf geëist.

‘Meekijkoperatie’

Politie en OM slaagden er najaar 2018 in mee te lezen met versleutelde berichten die werden verstuurd via de chatapp Ironchat. Deze ‘meekijkoperatie’ heeft veel informatie opgeleverd die kon worden gebruikt in lopende strafrechtelijke onderzoeken en heeft ook tot nieuwe onderzoeken geleid. Onder meer de volgende zaken zijn voortgevloeid uit de ‘meekijkoperatie’:

  • Het OM Oost-Nederland heeft donderdag 30 januari voor de rechtbank in Almelo tot 10 jaar celstraf geëist tegen vier mannen uit Enschede en Almelo voor betrokkenheid bij onder meer drugshandel. Bij een inval in een ‘inpakhuis’ aan de Vlierstraat in Enschede zijn op 20 oktober 2018 vier kilo amfetamine (MDMA), meer dan 30.000 pillen en meer dan 5000 lsd-strips gevonden.
  • In april 2019 stonden een 43-jarige en een 26-jarige man voor de rechter voor handel in 6 kilo cocaïne, in oktober 2018 in de gemeente Neder-Betuwe. In dit onderzoek wist de politie door de onderschepte communicatie informatie dat er een cocaïneoverdracht plaats zou vinden op een parkeerplaats langs de A15 in Kesteren. De rechtbank veroordeelde de twee mannen tot 30 maanden gevangenisstraf voor cocaïnesmokkel. De rechtbank Gelderland oordeelde in dit onderzoek dat de informatie die is verkregen via ontsleutelde chats als bewijs kan dienen.