Geld in kachel en koelcel: celstraffen geëist in witwaszaak

In een groot onderzoek naar witwassen was de officier van justitie vandaag helder: “De verklaringen van de verdachten zijn totaal ongeloofwaardig en zij weten dondersgoed dat ze bezig zijn met het opzettelijk witwassen van crimineel geld.” Tegen de twee verdachten eiste hij twaalf maanden en negen maanden cel. Ook moeten de twee het crimineel verdiende geld terugbetalen.

De zaak kwam aan het rollen dankzij een tip van een oplettende getuige, die in februari 2017 bij de politie melding maakte van een verdachte situatie op de Sluisweg in Den Bosch. Bij de politie kwam even later opnieuw een melding binnen over het eerder genoemde pand. Volgens de tweede melding zou er mogelijk sprake zijn van een hennepkwekerij. In de maanden die volgen wordt er bij het pand stiekem een camera geplaatst door de politie. Ook worden er beelden gemaakt met een warmtecamera. In het midden van de loods bleek een warmtebron te zijn. Kortom: alle reden voor verder onderzoek.

Kacheltje

Als de politie vervolgens voor de deur staat, zien agenten door de dichte gordijnen bij het pand dat iemand iets aan het verstoppen is bij een kacheltje en volgt een inval. In het kacheltje vinden agenten ruim 16.000 euro aan contanten, terwijl in een koelcel meer dan 173.000 euro wordt gevonden. Ook op andere plekken vinden agenten duizenden euro’s. Uiteindelijk komen twee verdachten in beeld: een man van 51 jaar uit Den Bosch en een 63-jarige Nederlander die in Spanje woont.

Drugs

Voor de officier is duidelijk waarmee het geld verdiend is. In het pand werd namelijk niet alleen geld, maar ook drugs gevonden. Zo werden op het adres een hoeveelheid GHB, MDMA en XTC-pillen gevonden. Ook vonden agenten er spullen die worden gebruikt voor de productie van softdrugs: “Het aantreffen van verschillende soorten drugs in de nabijheid van het grote contante geld bedrag is alleen al zeer verdacht. Tel daarbij op dat diverse vormen van criminaliteit gepaard gaan met grote hoeveelheden contant geld in doorgaans grote coupures, terwijl coupures van 500 euro, die ook werden gevonden, in het normale betalingsverkeer een zeldzaamheid zijn.

Witwassen

In deze zaak is sprake van verschillende kenmerken die op basis van ervaring duiden op witwassen. De officier van justitie presenteerde vanmiddag tal van feiten die erop wijzen dat er sprake is van het witwassen van grote geldbedragen: “Om te beginnen hadden ze mannen voor hun werk helemaal niet zoveel geld nodig. Verder ontbreekt er een goede verklaring voor het bewaren van bijna twee ton aan cash geld.” Toch komt er een verklaring. In Spanje zou het geld namelijk opgenomen zijn. Het zou vervolgens naar Nederland gebracht zijn. Maar de officier van justitie denkt dat er gelogen wordt: “De verdachten komen met een verklaring die voor geen meter klopt. Voor zover het verhaal concreet genoeg is, blijkt die niet te kloppen. Ik vind de verklaring hoogst onwaarschijnlijk en daar komt nog bij dat de heren eerder niets wilden verklaren en geen geloofwaardig verhaal hebben over de herkomst van het geld.

De officier eist twaalf maanden en negen maanden cel. Ook moeten de verdachten het crimineel verdiende geld terugbetalen. Uitspraak in de zaak is over twee weken.