Ouderen uitgekozen voor diefstal: OM eist gevangenisstraf

Vijf oudere mensen werden in april, mei en juni 2018 slachtoffer van een 32-jarige Amsterdammer. Met een vlotte babbel werkte hij zich naar binnen in hun seniorenflats en beroofde hen van pinpassen, geld en sieren. Doelbewust koos hij ouderen uit voor zijn trucje. 'Bijzonder laag,' stelde de officier van justitie.

Alle vijf de slachtoffers (tussen de 82 en 92 jaar) werden op dezelfde manier benaderd. Verdachte sprak ze op een amicale manier aan en wist zo binnen te komen. Vervolgens creëerde hij een situatie waardoor ze hem eventjes alleen lieten. Hij vroeg bijvoorbeeld om koffie, die het slachtoffer dan in de keuken moest gaan zetten. Dat gaf verdachte de tijd om pinpassen, geld en sieraden te snaaien.

In drie gevallen werden de slachtoffers 's avonds gebeld door een zogenaamde bankmedewerker, die probeerde de pincode te ontfutselen. Daarna werden in razend tempo grote geldbedragen gepind. Maar één dame had inmiddels al argwaan gekregen en smeet kordaat de hoorn op de haak.

Ongekend brutaal

De verdachte ging ongekend brutaal te werk, vindt het Openbaar Ministerie. 'Na het afronden van de ene babbeltruc, liep hij meteen door naar de buren om ook daar toe te slaan.' In een van die zaken is het slachtoffer hem nog achterna gelopen. Ze had hem een glaasje limonade gegeven en vervolgens gezien dat hij met glas en al naar buiten was gelopen. Dat glas kwam ze terughalen.

En juist het glaasje limonade speelde in die zaak een belangrijke rol. De politie trof het aan in de vaatwasser, gelukkig nog niet omgespoeld. Op het glas zat het DNA van verdachte.

Kwetsbare groep

De officier van justitie hekelde op zitting het feit dat doelbewust ouderen werden uitgekozen. 'Het is een kwetsbare groep in onze samenleving, die voor zorg en ondersteuning op anderen moet vertrouwen. En juist dit vertrouwen, daar maakte verdachte misbruik van.'

Verdachte was zelf niet op de zitting om de officier van justitie aan te horen, of om zelf iets te zeggen. Hij heeft bij de politie ook niets willen verklaren. Duidelijk is wel dat dit niet zijn eerste keer was, met 22 pagina's aan strafblad constateerde de rechter dat de verdachte geregeld vast zit.

Het Openbaar Ministerie eiste 2 jaar cel en het terugbetalen van de geleden schade. Over twee weken doet de rechter uitspraak.