Weken cel voor graffitispuiter die ‘corona’ riep

Een 21-jarige Gouwenaar was woensdag 22 april in Gouderak bezig met zijn ‘hobby’: graffiti spuiten. Toen de politie erbij kwam, sloeg hij op de vlucht, maar werd toch aangehouden en riep daarbij: ‘Don’t touch me! I will give you corona!’. Niet zo verstandig; want dat resulteerde voor deze first offender in vijf weken cel. Niet alleen vanwege het graffiti spuiten, maar vooral vanwege zijn poging hiermee het gedrag van de agenten te beïnvloeden.

Die woensdagavond zag een voorbijganger dat een man graffiti spoot op een pijler van de Gouderakse Brug. Hij sprak hem aan waarop de man riep: ‘Fuck you’. Hierop belde de voorbijganger de politie die snel arriveerde en de man op heterdaad betrapte.

Toen de Gouwenaar de politie zag, probeerde hij nog op de vlucht te slaan. Tevergeefs. Slechts enkele meters verder kon hij alsnog worden aangehouden. Daarbij riep hij: ‘Don’t touch me! I will give you corona!’. De agent vroeg daarop: ‘You give me what?’ waarop het antwoord opnieuw luidde: ‘Corona!’. Dit bemoeilijkte de aanhouding omdat de agenten van de verdachte moesten afdraaien, hem snel moesten boeien en mondkapjes en handschoenen aan moesten doen.

Ambtsdwang

De officier van justitie nam de man zijn handelen zeer kwalijk. Niet alleen de vernieling als gevolg van de graffiti. Maar vooral dat hij bij zijn aanhouding herhaaldelijk ‘corona’ had geroepen, waarschijnlijk in de hoop alsnog te ontkomen. Juridisch geldt dit als ‘een poging tot ambtsdwang’. Daarom eiste zij voor ambtsdwang en vernieling  zeven weken cel tegen de man.

De man bekende het graffiti spuiten, maar stelde niet gedreigd te hebben met corona. Hij had de agenten alleen willen ‘waarschuwen’. De politierechter ging daar echter niet in mee. Zij vond dat de man de agenten bewust het werk lastig had willen maken. Daardoor hadden die hem met mogelijk gevaar voor eigen veiligheid moeten aanhouden. Overigens is niet gebleken dat de man corona had.

Door naar de cel

De rechter veroordeelde de verdachte tot vijf weken cel en vergoeding van de schade, zo’n 4.000 euro. De man (die sinds de aanhouding in de cel had gezeten), kon meteen na uitspraak door naar de gevangenis voor het uitzitten van de rest van zijn straf.