De zes verdachten werden aangehouden te midden van honderden kilo’s crystalmeth

‘Breaking bad’ in de polder. Aan die populaire tv-serie deed het crystalmethlab in Wateringen nog het meeste denken. Bij de inval op 26 februari 2019 hield de politie drie Mexicanen, twee Dominicanen en een Nederlander aan. Ook werden er honderden kilo’s crystalmeth in zakken en kratten aangetroffen. Vandaag hoorde de eerste verdachte – een 40-jarige Mexicaan – zes jaar cel tegen zich eisen.

Na een tip hield de politie het bedrijfspand in Wateringen in februari 2019 enkele weken in de gaten. Daaruit bleek dat de Nederlander vrijwel dagelijks de vijf buitenlanders met een busje afzette bij het pand en ook weer ophaalde. Verder gingen regelmatig personen met tassen en goederen naar binnen en naar buiten.

Toen de politie op 26 februari 2019 het pand binnentrad, trof zij op de begane grond een XTC-lab. Er stonden tabletteermachines, er slingerden pillen en alles was bestoven onder het roze poeder.

Honderden kilo's

Eenmaal boven wachtte de agenten een nog grotere vangst. Een compleet lab voor de productie van crystalmeth. Een even verslavende als gevaarlijke drugs die in Nederland nauwelijks gebruikt wordt, maar in de VS en Mexico des te meer. De zes personen die er aan het werk waren, werden aangehouden. Te midden van honderden kilo’s van de onder gebruikers zeer gewilde kristallen.

Op basis van de aangetroffen lege verpakkingen denkt de politie dat in totaal zo’n 843 kilo methamfetamine in het lab moet zijn binnengekomen. Aangezien er zo’n 500 kilo is aangetroffen, moet zo’n 343 kilo bewerkt en vermoedelijk ook verhandeld zijn.

Gedwongen?

De aangehouden Mexicanen zitten sindsdien vast. Ze verklaren dat ze naar Nederland zijn gelokt met het vooruitzicht hier goed geld te kunnen verdienen in de bouw. Toen ze eenmaal hier kwamen, werden ze gedwongen in het lab te werken. Ze vermoedden wel dat er iets niet helemaal in de haak was, maar wisten niet met zekerheid dat het om drugs ging.

De officier van justitie gelooft hier allemaal niets van. Om te beginnen doen de Mexicanen nogal schimmig over wie hen naar Nederland zou hebben gelokt. Verder hebben ze geen ervaring in de bouw. Ook is van dwang nergens gebleken. Ze waren hele dagen met zijn vijven in het lab en verbleven in een appartement waarvan één zelfs de sleutel had. Ook is op camerabeelden te zien hoe de verdachten bij een bouwmarkt inkopen doen voor het drugslab.

Ervaren laboranten

Verder is de productie van crystalmeth gespecialiseerd werk. Het lijkt er eerder op dat de mannen ervaren laboranten zijn die door een drugskartel zijn uitgezonden om in Nederland crystalmeth te produceren voor de opkomende Europese markt. Het is al even onaannemelijk dat zo’n organisatie onervaren, hen onbekende personen in een dergelijk lab laat werken met grondstoffen ter waarde van miljoenen euro’s.

Ook was er volgens de officier sprake van een gestructureerde, georganiseerde en professionele manier van werken in het lab. Zij wijst erop dat de vijf gedurende langere tijd zonder toezicht in het pand waren. Dit duidt erop dat zij binnen hun organisatie status hadden en vertrouwen kregen. Geen ‘topdogs’ misschien, maar ook geen ‘loopjongens’ die gedwongen aan het werk waren.

Eis

Tegen de 40-jarige Mexicaan eiste de officier van justitie dan ook zes jaar cel voor het voorhanden hebben van honderden kilo’s drugs. Morgen staan twee Mexicaanse broers van 59 en 54 jaar op zitting voor dezelfde verdenking.

De twee Dominicanen (die in Spanje verblijven) en de Nederlander zijn tijdelijk op vrije voeten. De Dominicanen werkten eveneens in het lab, terwijl de Nederlander vooral hand- en spandiensten verleende ter ondersteuning. Zij zullen zich later voor de rechter moeten verantwoorden.