Celstraffen geëist tegen echtpaar uit “mensensmokkelbedrijf”

De officier van justitie van OM Noord-Holland heeft op maandag 25 mei gevangenisstraffen geëist tegen een echtpaar uit Raalte, een man van 48 jaar hoorde 42 maanden tegen zich eisen en een vrouw van 42 jaar hoorde 48 maanden tegen zich eisen. Zij worden verdacht van mensensmokkel in vereniging. In totaal gaat het om zes smokkelincidenten waarbij negen jonge personen, waaronder vier kinderen, in de periode van april 2019 tot augustus 2019 zijn gesmokkeld.

De verdachten vlogen samen met vluchtelingen vanuit Griekenland naar Nederland, hierbij werd gebruikt gemaakt van de vluchtelingenpaspoorten van de kinderen van de verdachten. Volgens de officier van justitie hadden de verdachten maar één motief voor het plegen van de feiten: het verdienen van geld.

Haar geknipt

Het echtpaar werd op heterdaad door de Koninklijke Marechaussee aangehouden op 2 augustus 2019 op Schiphol, toen zij een vrouw en haar dochter op vluchtelingenpaspoorten probeerden Nederland binnen te krijgen. Het haar van het meisje was speciaal geknipt om haar op een jongen te laten lijken, omdat zij reisde op het paspoort van de zoon van verdachten.


De verdachten bekenden een aantal van de tenlastegelegde smokkelincidenten, maar zij beweerden hier nooit geld voor te hebben gekregen. De man verklaarde onder druk te zijn gezet door iemand die hem met een mes had gestoken.

Smokkelactiviteiten

De officier van justitie liet ter zitting weten de verklaringen van de verdachten op basis van het bewijs op veel punten niet geloofwaardig te vinden. Uit berichten op  de telefoon van de vrouw is gebleken dat er veelvuldig over de mensensmokkel werd geappt. Ook werd hierin gesproken over geld. Uit het onderzoek komen meerdere smokkelactiviteiten naar voren.


Zo vloog het echtpaar op 25 april 2019 naar Athene. Daarna vlogen ze samen met hun ‘dochters’ terug naar Schiphol. Ondertussen had de moeder telefonisch contact met één van de dochters die volgens de vluchtgegevens aan boord zou moeten zitten. Zij gaf die dochter de opdracht haar ouders van Schiphol op te halen. Ook werden de dochters gevraagd het huis in orde te maken voor gasten.

Werkwijze

Uit het bewijs blijkt dat het echtpaar vanuit Griekenland werd benaderd over personen, vooral kinderen en adolescenten, die mogelijk op ‘look-a-like’ paspoorten van het gezin zouden kunnen reizen. Vervolgens werden er vluchten geboekt  (veelal door derden) en reisde het echtpaar of één van hun dochters naar Athene om vanaf daar weer terug te keren naar Nederland met vluchtelingen. Zij reisden op de vluchtelingenpaspoorten van de kinderen van het echtpaar. De vluchtelingen werden voor, tijdens en na de reis begeleid door de verdachten of hun dochters. Zo voerden zij voor hen het woord tijdens een controle en kregen zij instructies voorafgaand aan de reis.

Ernst van de feiten

Ter zitting noemde de officier van justitie de ernst van de feiten.  Het verdienen van geld stond voor de verdachten voorop, het overheidsbeleid omtrent illegale toegang tot Nederland lapten zij aan de  laars. Verdachten maakten misbruik van de kwetsbare positie van jonge vluchtelingen. Zo werd in de gesprekken geappt over het geven van een slaapmiddel aan een te smokkelen kind, omdat het anders niet zou lukken. Uit de gesprekken en aankopen bij de juwelier blijkt dat er veel geld is verdiend met het plegen van de strafbare feiten. Aan de andere kant merkte de officier van justitie op dat niet is gebleken dat de verdachten slecht voor de vluchtelingen zorgden of hen in levensgevaar brachten. Gezien de grotere rol van de vrouw in het ‘smokkelbedrijf’ en het aantal bewezen incidenten, is er een hogere straf tegen haar geëist.