Gorkummer deed zich voor als KPN’er en brak in bij Alphens telefoonhuisje

Het was een merkwaardige zaak. In 2018 stelde KPN vast dat verschillende telefoonhuisjes ongeautoriseerd werden geopend. Deze zogeheten verdeelkasten zijn namelijk elektronisch beveiligd. Uiteindelijk wisten KPN en politie in samenspel een man op heterdaad te betrappen in Alphen aan den Rijn. De 29-jarige verdachte uit Gorinchem hoorde vandaag twee maanden cel tegen zich eisen wegens telefoonfraude.

Toen de politie – na een seintje van het beveiligingsbedrijf van KPN - op 8 september 2018 arriveerde bij het telefoonhuisje aan de Sterrenlaan in Alphen aan den Rijn, trof zij daar de 29-jarige Gorkummer. Hij was druk in de weer in het huisje met veertien handtelefoons, twaalf telefoonopladers en verschillende stekkerblokken. Verder was hij gekleed in een KPN-vestje, ook al was in het geheel niet in dienst van KPN.

De man werd aangehouden en onderzoek leerde dat hij in het telefoonhuisje rechtstreeks had ingeplugd op telefoonlijnen om op rekening van de abonneehouders naar betaalnummers te bellen. Hiermee konden mobiele beltegoeden en geschenkbonnen worden opgewaardeerd.

Soortgelijke feiten

De schade van dit heterdaadje was financieel gezien beperkt: zo’n 180 euro. Dit bedrag heeft KPN op zich genomen. Maar opvallend is wel dat de mobiele telefoon van de verdachte ook aanstraalde bij telefoonhuisjes in dezelfde regio op het moment dat daar soortgelijke feiten werden gepleegd. De verdachte geeft daar geen verklaring voor.

De Gorkummer zegt dat hij door ‘iemand anders’ in het telefoonhuisje was binnengelaten. Het OM sluit niet uit dat dat zo is. Want zo’n telefoonhuisje is afgesloten met speciale sleutel en die is ter plekke niet aangetroffen. Maar wie die andere persoon was, wil de verdachte niet zeggen. Verder ontkent hij alles. Hij was voor die ‘iemand anders’ telefoonlijnen aan het doormeten en zegt geen betaalnummers te hebben gebeld.

112 Onbereikbaar

Wat het OM betreft een onaannemelijk verhaal. De officier neemt het de man kwalijk dat hij geen openheid van zaken biedt en dat hij vitale telefoonverbindingen voor geldelijk gewin heeft platgelegd. Want onderzoek van KPN wees uit dat dat de abonnees tijdens deze fraude (die naar schatting een half uur duurde) niet konden bellen, dus ook niet met 112. Ook stelde de officier dat het OM zwaar tilt aan de bestrijding van cybercriminaliteit en dat een celstraf op zijn plaats was. Rekening houdend met de verstreken tijd kwam de officier van justitie uit op een strafeis van twee maanden. De uitspraak is over twee weken.