‘Voor 1 euro wordt het pakketje bij u bezorgd’

Door zich voor te doen als pakketbezorger wist de man ouderen hun pinpas en pincode te ontfutselen. Achttien bejaarden werden hier het slachtoffer van. Met als totale schade zo'n 19.000 euro. De 23-jarige Amsterdammer die ervan verdacht wordt, stond vandaag voor de rechter. De officier van justitie eiste 36 maanden cel tegen hem.

Zoetermeer, Den Helder, Sassenheim, Nieuw-Vennep, Harderwijk, Nijmegen, Heemskerk. De man wordt verdacht van babbeltrucs door het hele land. Zijn werkwijze was telkens hetzelfde. Van tevoren werd het slachtoffer gebeld door iemand die zich voordeed als medewerker van PostNL. Er lag een pakketje klaar dat voor 1 euro bezorgd kon worden.

Wanneer het slachtoffer daarin toestemde, verscheen even later een man aan de deur met een pakketje. Hij had een mobiele telefoon bij zich met als openingsscherm het logo van PostNL. Daarop moest het slachtoffer zijn pasje leggen en vervolgens zijn pincode intoetsen. Die keek de man dan af en na afloop verwisselde hij vingervlug de pinpas van het slachtoffer voor een andere. Wanneer het slachtoffer ontdekte dat hij een ander pasje had teruggekregen, was het vaak al te laat. Dan was zijn bankrekening al leeg getrokken.

Nietsvermoedend

Veel nietsvermoedende ouderen lieten zich misleiden. Maar niet allemaal. Op 24 april 2020 vertrouwde een alerte mevrouw uit Zoetermeer het niet. Zij belde haar dochter en die belde de politie. De Amsterdammer werd ter plekke aangehouden. Hij had de telefoon met het nep-PostNL-scherm bij zich. In zijn onderbroek had hij nog een andere telefoon en verschillende gestolen bankpasjes. Een politieonderzoek ging van start. Daaruit volgde dat kort daarvoor drie andere Zoetermeerders op dezelfde wijze waren benaderd en slachtoffer waren geworden van oplichting.

Op 6 mei hief de rechter het voorarrest van de Amsterdammer onder voorwaarden op. Maar blijkbaar had hij daar niets van geleerd. Want volgens het OM ging de man diezelfde maand weer verschillende keren de fout, onder meer door te pinnen met gestolen bankpassen. Op 19 mei liep de Amsterdammer opnieuw tegen de lamp bij een poging oplichting in Den Helder. Met twee medeverdachten werd hij aangehouden en zit sindsdien in voorarrest. Hij heeft uiteindelijk een (min of meer) bekennende verklaring afgelegd.

Doelbewust ouderen uitgekozen

Volgens de officier van justitie zijn achttien oplichtingen bewezen en twee pogingen daartoe. Ook heeft de Amsterdammer volgens het OM twaalf keer gepind met gestolen bankpassen. Extra kwalijk vindt de officier het dat de verdachte kennelijk doelbewust ouderen als slachtoffer uitkoos. “Het gaat om kwetsbare personen die vaak afhankelijk zijn van anderen en dus genoodzaakt zijn om die te vertrouwen. Dat vertrouwen heeft de verdachte beschaamd. Waardoor zij op hun oude dag plotseling getekend zijn door angst en wantrouwen.” Het OM eiste 36 maanden cel tegen de Amsterdammer waarvan twaalf maanden voorwaardelijk. Ook moet hij van de officier 19.000 euro terugbetalen.

Het onderzoek tegen de twee medeverdachten die in Den Helder zijn aangehouden, loopt in Noord-Holland en is losgetrokken van de ‘Haagse’ zaak. Alle drie lijken deel uit te maken een netwerk van oplichters.

De uitspraak is over twee weken.