4,5 jaar cel geëist voor bevrijdingspoging gevangenis Zutphen

Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft een gevangenisstraf van 4,5 jaar geëist tegen vier mannen van 22, 25, 27 en 30 jaar, allen afkomstig uit Frankrijk. Zij worden ervan verdacht dat zij 19 januari 2020 hebben geprobeerd om een gevangene te bevrijden uit de penitentiaire inrichting (PI) in Zutphen.

De bevrijdingspoging slaagde niet, waarna de mannen op de vlucht sloegen. Na een achtervolging konden zij enige tijd later alsnog worden aangehouden.

Bij de bevrijdingspoging hebben de mannen gebruik gemaakt van betonscharen, een slijptol en meerdere voertuigen. Een witte bestelbus is bij een deur geparkeerd en in brand gestoken, vermoedelijk ter afleiding en om bewakingscamera’s het zicht te ontnemen. De gereedschappen zijn gebruikt om hekken te vernielen, waarna er verdachten over de muur klommen en één enkel hek uiteindelijk de mannen nog scheidde van de gevangene.

Uiteindelijk is het viertal na een achtervolging alsnog ingerekend: één man is in Zevenaar aangehouden, de andere mannen zijn even voor Wehl klemgereden.

Volgens de officier van justitie had de bevrijdingspoging kunnen slagen als de mannen beter hadden samengewerkt en het beschikbare gereedschap beter zouden hebben gebruikt. Er is daarom juridisch gezien sprake van een deugdelijke poging. Daarmee kan de poging als strafbaar worden gekwalificeerd.

De officier acht een poging om een gedetineerde te bevrijden wettig en overtuigend bewezen. Dat geldt ook voor vernieling van de hekken van de PI, brandstichting en heling van drie van de vier voertuigen die in totaal bij de bevrijdingspoging zijn gebruikt.

“De verharding van de georganiseerde criminaliteit is al geruime tijd een bron van grote zorg en maatschappelijke onrust. Deze bevrijdingspoging is tekenend voor dat verhardende klimaat, waarin criminelen menen dat zij de dienst kunnen uitmaken; een klimaat waarin een vastzittende crimineel een buitenlands eskader kan laten overkomen om zichzelf te laten bevrijden”, aldus de officier van justitie.

“Met deze actie - ook al is zij niet gelukt - is niet alleen een slijptol in een hek van een PI gezet, maar is ook de slijptol in de rechtstaat gezet. Gelukkig tevergeefs. Maar dat laat de ernst van de inbreuk onverlet. Verdachten valt derhalve een zwaar verwijt te maken. En daar hoort een passende straf bij.”