Baudet niet vervolgd voor ‘treintweet’

Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam heeft besloten de heer Thierry Baudet niet te vervolgen vanwege zijn ‘treintweet’. Op 31 januari van dit jaar twitterde hij dat vriendinnen van hem waren lastig gevallen door vier Marokkanen in een trein. Vervolgens riep hij in de tweet ook op om het land te redden en op Forum voor Democratie te stemmen. Er werd vier keer aangifte tegen hem gedaan wegens discriminatie. 

Het OM heeft zorgvuldig de criteria van de Hoge Raad ten aanzien van groepsbelediging nagelopen en is van mening dat de tweet inhoudelijk onvoldoende concreet is om te kunnen oordelen dat er een negatieve conclusie over Marokkanen als groep wegens hun ras wordt getrokken. Daarnaast meent het OM dat de tweet niet in strafrechtelijke zin de grenzen van hetgeen je als politicus in het kader van een maatschappelijk of politiek debat moet kunnen zeggen, overschrijdt. Het OM is daarom van oordeel dat de tweet niet strafbaar is. 

De aangevers en de heer Baudet zelf zijn geïnformeerd over de beslissing van het OM.