Slachtoffers uit Den Haag en Tilburg werden voor duizenden euro’s opgelicht

Iemand spreekt je aan omdat hij een paar euro tekort komt voor bijvoorbeeld een treinkaartje. Je bent behulpzaam en gaat mee in zijn verzoek om een klein bedrag naar hem over te maken. Vervolgens ga je voor honderden, soms duizenden, euro’s het schip in. Het overkwam vier slachtoffers, twee uit Den Haag en twee uit Tilburg, tussen juli en november van het vorig jaar. Vandaag hoorden twee verdachten van deze brutale oplichting celstraffen tot twaalf maanden tegen zich eisen.

In alle vier de gevallen was de werkwijze van de daders vergelijkbaar. Ze verzonnen een verhaal om de slachtoffers te verleiden hun ING-bank-app te openen. Daarna vroegen ze die persoon om een QR-code op hun telefoon te scannen. Dat was zogenaamd nodig om een paar euro over te maken. Maar in werkelijkheid diende de QR-code om de telefoon van de daders toegang te geven tot de bankrekening van het slachtoffer.

Op de telefoon van de dader verscheen daarna een cijfercode die het slachtoffer moest invoeren op zijn telefoon. Ook daarin slaagden de daders, vaak door de telefoon uit handen van het slachtoffer te trekken onder het mom van ‘even helpen’. Omdat de slachtoffers overdonderd waren en de daders stevige jongens, lieten ze het gebeuren. Met alle narigheid van dien.

Peperdure jassen

Want vervolgens gingen de daders in razend tempo aan de slag. Eerst om geld op de rekening van het slachtoffer te verzamelen door automatische incasso’s te laten terugboeken en spaarrekeningen op te heffen. En vervolgens gingen zij met de aldus gevulde rekening op hun telefoon uit shoppen en kochten onder meer peperdure jassen.

Hoe was dit mogelijk? Door brutaal misbruik te maken van een officiële toepassing binnen de ING-betaalapp, een toepassing die inmiddels niet meer bestaat. Die was erop gericht om heel gemakkelijk op een tweede telefoon te kunnen bankieren. Zo gemakkelijk dat het dus tot misbruik leidde.

Meer slachtoffers

Het OM is ervan overtuigd dat de twee verdachten, een 27-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats en een 24-jarige Amsterdammer, veel meer slachtoffers hebben gemaakt. Maar van deze vier gevallen is aangifte gedaan en zijn ook beelden. Daarop is onder meer te zien hoe de twee verdachten in Amsterdam jassen kopen op rekening van een van de slachtoffers.

De verdachten zelf beroepen zich op hun zwijgrecht. Dat helpt hen niet, vindt het OM. Wat hen evenmin helpt, is dat ze eerder dat jaar al veroordeeld waren voor diefstal. Omdat ze tegen dat vonnis beroep hadden aangetekend, waren ze op vrije voeten. Kennelijk hebben ze zich in de tussentijd ‘omgeschoold’ tot dit soort oplichting.

“De verdachten hebben geen enkele verantwoordelijkheid genomen”, zei de officier van justitie op zitting. “Ze tonen totaal geen spijt of besef van de gevolgen voor hun slachtoffers en lijken er niet voor open te staan om de goede weg in te slaan. Dan rest nog maar één ding: afstraffen.” Ze eiste tegen de 27-jarige man die bij alle vier de slachtoffers betrokken was twaalf maanden cel en tegen de 24-jarige acht maanden (aangezien hij alleen betrokken was bij de Haagse zaken). De uitspraak is over twee weken.